Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Do finále v Glasgow postoupili Juška i Staněk. Na HME jde dál i mílař Sasínek

V Glasgow začalo halové mistrovství Evropy. Jako první se představil dálkař Radek Juška, který sice kvalifikační limit nesplnil, ale skok dlouhý 777 cm stačil na postup do nedělního finále. Tam prošel i koulař Tomáš Staněk hned svým prvním pokusem, když limit 20,90 splnil na centimetr přesně. Ve finále je také Filip Sasínek, který v rozběhu na 1500 metrů prohrál jen s dvojnásobným mistrem Evropy Jakobem Ingebrigtsenem z Norska. Přímé přenosy z HME sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz. Večerní blok startuje ve 20:05.

Dálkař Radek Juška na HME v atletice
zdroj: ČTK/AP

Staněk, jehož v závěru přípravy přibrzdilo zranění, se v kruhu dlouho neohřál. Hned napoprvé poslal kouli přesně na čáru označující limit 20,90 m. Obhájce stříbra z Bělehradu jako by trochu zaskočil největší favority, kteří se s kruhem vyrovnávali mnohem hůř.

I Staněk se s ním ale při rozcvičování potýkal. "Ze začátku mi to přišlo, že to až extrémně točilo. Snažil jsem se, aby mě to nevyneslo. Na soutěž jsem si řekl, že nesmím myslet na žádné kraviny, a hlídal jsem si, aby mi šly nohy první. Povedlo se," pochvaloval si.

Pro finále má ty nejvyšší ambice. "Zlatý jsem měl být už v Bělehradě a díky polské dopingovce jsem nebyl, takže si to vezmu teď," prohlásil český rekordman.

Narážel na případ Konrada Bukowieckého, který měl na MSJ v létě 2016 pozitivní test na higenamin. Přišel kvůli tomu o juniorský titul, ale činnost mu zastavena nebyla. "Nepřijde mi to spravedlivé a měl prostě dostat stopku na ten Bělehrad. Nemáme se rádi, nevěřím mu nos mezi očima. Zase dobrá motivace, když ho vidím v kruhu," komentoval to Staněk.

Ve finále, které začne v 21:35, ale neoblíbeného rivala v kruhu neuvidí, Bukowiecki totiž překvapivě nepostoupil. Jen Mesud Pezer z Bosny překonal hranici 21 metrů, další favorité plnili limit až v poslední sérii.

Je nám líto, video expirovalo.
Staňkův postupový vrh do finále a reakce

Juška, který před čtyřmi lety v Praze vybojoval halové stříbro, má letos problémy s trefováním se do odrazu a účast v Glasgow mu zajistil jen jediný podařený skok. V kvalifikaci vsadil na jistotu, všechny tři pokusy měl platné a 777 cm znamenalo páté místo mezi osmičkou postupujících.

"Největší pozitivum bylo, že jsem ani jednou nepřešlápl. To bylo asi nejhlavnější, protože v poslední době jsem s tím strašně bojoval," pochvaloval si Juška.

Osmimetrovou hranici překonali jen řecký mistr Evropy Miltiádis Tentóglu a Ukrajinec Serhij Nykyforov, který loni v Berlíně získal bronz.

Je nám líto, video expirovalo.
Juškův postupový skok do finále a reakce

Sasínek opět předvedl výborný finiš, z posledního místa proklouzl až na třetí v čase 3:42,84.

Po diskvalifikaci Belgičana Ismaela Debjaniho tak Sasínek postoupil do finále přímo. Friš doplatil na změny tempa a skončil šestý v průměrném čase 3:49,59.

Je nám líto, video expirovalo.
Sasínkův postupový rozběh na 1500 metrů do finále a reakce

Při absenci trojnásobného halového mistra světa a Evropy Pavla Masláka, který vrchol sezony vynechal pro nemoc, skončily naděje českých čtvrtkařů hned v zárodku a do semifinále se tak nedostanou.

Vít Müller se na začátku druhého okruhu nechal zavřít vzadu a v takticky vedeném závodě doběhl poslední v čase 47,69 daleko za svým letošním maximem.

Jan Tesař, který nastupoval s třetím nejlepším časem ze všech účastníků, při strkanici na začátku druhého kola upadl. "Šlápnul jsem tam někomu na patu. Tlačil jsem se tam k mantinelu, abych to nemusel tak obíhat. To mě nějak vykoplo nahoru a svalil jsem se tam jak pytel brambor," řekl smutně po závodě.

Také čtvrtkařka Lada Vondrová se do semifinále nedostala. V rozběhu skončila třetí a ani čas 53,29 jí k postupu nestačil.

Nevedlo se ani výškaři Martinu Heindlovi, jenž ztroskotal v kvalifikaci na 221 cm a do finále nepostoupil.

Je nám líto, video expirovalo.
Vondrové rozběh na 400 metrů a reakce

Eliška Klučinová je po třech disciplínách pětiboje na desátém místě z dvanácti účastnic. Může za to hlavně nepovedená výška, kde skočila jen svůj základ 172 cm, což byl nejhorší výkon ze všech vícebojařek. Další výšku vynechala, ale 178 cm třikrát shodila, přestože její osobní halový rekord je o deset centimetrů výš.

Ani překážky s časem 8,74 sekundy se jí příliš nepovedly. Polepšila si však ve vrhu koulí, kde ji výkon 14,72 metru zařadil na druhé místo za Anouk Vetterovou z Nizozemska. V čele je halová mistryně světa Britka Katarina Johnsonová-Thompsonová, která ve výšce zdolala 196 cm, čímž vyrovnala rekord šampionátu.

HME v atletice v Glasgow:

Muži:

Rozběhy:

400 m: 1. Janežič (Slovin.) 46,88, ...15. Müller 47,69, 21. Tesař (oba ČR) 1:26,29 - nepostoupili do semifinále.

1500 m: 1. J. Ingebrigtsen (Nor.) 3:42,00, 2. Sasínek 3:42,84 - postoupil do finále, ...19. Friš (oba ČR) 3:49,59 - nepostoupil.

Kvalifikace:

Výška: 1. Przbylko (Něm.) 228, ...15. Heindl (ČR) 216 - nepostoupil do finále.

Dálka: 1. Nykyforov (Ukr.) 803, 2. Tentóglu (Řec.) 801, ...5. Juška (ČR) 777 - postoupil do finále.

Koule: 1. Pezer (Bos.) 21,08, ...4. Staněk (ČR) 20,90 - postoupil do finále.

Ženy:

Rozběhy:

400 m: 1. Sprungerová (Švýc.) 52,46, ...18. Vondrová (ČR) 53,29 - nepostoupila do semifinále.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články