Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Tlak si nepřipouštím, říká Staněk před HME. Rád bude za jakoukoliv medaili

Halový evropský šampionát už takříkajíc klepe na dveře a s ním i obhajoba titulu pro Tomáše Staňka. Před odletem do Istanbulu český koulař uvedl, že si tlak nepřipouští a že jej potěší zisk jakékoliv medaile. Adeptů na cenné kovy je totiž hodně. Staněk je výkonem 21,69 na druhém místě mezi přihlášenými.

Před Staňkem je v tabulkách pouze Lucemburčan Bob Bertems, který na domácím šampionátu vrhl 21,93. "Tabulky netřeba řešit, pro každého je to nový závod," poznamenal Staněk. Musí si dávat pozor na silné Italy a Poláky, připraveni jsou i Chorvat Filip Mihaljevič a Srb Armin Sinančevič, výrazně se zlepšil Ukrajinec Roman Kokoško.

"Celkově jak šla koule nahoru, tak celý ten průměr šel nahoru. I v Evropě je neskutečně vysoko a je tam hromada dobrých kluků. Musí se počítat s tím, že když chcete do finále, tak k těm jednadvaceti bude potřeba hodit," přemítal Staněk.

Z halových evropských šampionátů má kompletní sbírku medailí. Další přírůstek by mu udělal radost. "Potěší vždycky jakákoliv medaile. Ukousnout medaili z pole těchto dobrých vrhačů, když tam spousta lidí má ke dvaadvaceti, je jak těžké, tak velký úspěch. Pro mě je hlavní dostat se zase do finále, taková klasika. A když budu odjíždět spokojený, tak to bude dobré. Na tohle spíš cílím, abych předvedl to, na co mám, a v nejlepším se sám překvapil," plánoval.

Na rozdíl od Toruně, kde se potýkal s řadou zranění, tentokrát odjíždí na halový vrchol sezony zdravý. Zbavil se i problémů z mistrovství republiky, kde ho po nemoci táhlo tříslo. "To bylo hlavně kvůli tomu, jak jsem neházel. Pak jsem byl trošku rozhozený technicky, tělo fungovalo trošku jinak. Tam jsem byl překvapený, že to odlítlo v tom stavu. Pak jsem měl několik dobrých tréninků, takže si myslím, že se to vrátilo do normálu," řekl Staněk, který republikový šampionát v Ostravě před deseti dny vyhrál výkonem 21,43 metru.

Pak odjel na závěrečné soustředění do Jablonce. "Povedlo se. Zůstal jsem zdravý, něco jsme přitrénovali a teď už to mám za odměnu. Teď už budu jenom odpočívat," usmíval se. Vyhovuje mu, že jsou kvalifikace i finále zařazeny do odpoledního bloku. "Je to lepší. Přece jenom kdybych v sedm odjížděl na stadion, tak to nemám úplně rád. Tohle je takový mítinkový scénář. Hlavně jsem rád, že to nemáme v jeden den," řekl.

Role obhájce titulu na něj nedoléhá. "Pro mě to skončilo tím závodem v Toruni, že se mi podařilo vyhrát. Tím to pro mě zhaslo. Je to zase nový závod," dodal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články