Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Švábíkovou "sundala" reakce rodiny a přítele Kopeckého. Do poslední chvíle jsem nedoufala, přiznala

Čerstvá bronzová medailistka z halového mistrovství Evropy získala v sobotním finále tyčkařek druhý kov pro českou atletiku. K radosti ze svého premiérového seniorského triumfu ale museli Amálii Švábíkovou přesvědčovat až rodiče a přítel sedmibojař Ondřej Kopecký, jenž během svého závodu její skoky po očku sledoval. Třiadvacetiletá atletka věří, že se stabilními výkony může v sezoně pomýšlet vysoko.

Je nám líto, video expirovalo.
Finále tyčkařek s bronzovou Švábíkovou

Dlouho jí nedocházelo, co se přihodilo. "Do poslední chvíle jsem vlastně ale ani nebyla dojatá, pořád jsem v to nedoufala," řekla. Změnilo to až setkání s blízkými. "Přiběhli za mnou plačící rodiče, pak za mnou přiběhl i Ondra. Musí se soustředit na další den, ale stejně počkal a přál mi. To mě úplně dojalo, sundalo a uvědomila jsem si, že jsem třetí," líčila.

Tyčkařky zahajovaly ve chvíli, kdy na ploše istanbulské haly skákali vícebojaři do výšky. Čeští atletičtí partneři se vzájemně sledovali. "Oba jsme se na to těšili. Hrozně mě mrzí, že se Ondrovi výška nepovedla. Na druhou stranu to ale bylo i těžké. Jste tam sami za sebe, bojujete o svůj výsledek, jenže zároveň po očku sledujete partnera," vyprávěla juniorská mistryně světa z roku 2018.

Po zlepšení v letošní halové sezoně poprvé odjížděla na velkou seniorskou akci jako medailová kandidátka. Zvládla ošemetnou kvalifikaci a těšila se na finále. Bezprostředně před jeho začátkem ale prožívala rozporuplné pocity. "Měla jsem totiž úplně marné rozcvičení. Neudělala jsem ani jeden pořádný skok a vůbec nevěděla, co mám od sebe čekat. Snažila jsem se ale zkoncentrovat, přehrát si v hlavě, co mám dělat, a nakonec se to podařilo," svěřila se.

V závodě se chytila a hodně jí pomohl první vydařený pokus na 460 centimetrech. Když napotřetí překonala 470 centimetrů, věřila si i na další postupnou výšku 475, ačkoliv by to znamenalo další vylepšení jejího nedávného českého rekordu.

Nečekaná pauza však českou výškařku zastavila

"Bohužel jsme před touto výškou měly velkou pauzu, protože jim něco nefungovalo. Strašně dlouho trvalo, než ji zvedli. S holkami jsme se musely dokonce rozběhávat. Myslím, že to zapříčinilo, že ani ony neskákaly první pokusy na 475. Já jsem se do toho zase dostala až při třetím skoku. Kdybych takový měla jako první, tak by se s tím možná dalo pracovat, takhle ale ne," řekla.

Radost z povedeného závodu ozdobeného cenným kovem jí to nezkalilo. "Ani mě to ale nemrzí, 470 je krásných. Je důležité, že v celé sezoně skáču takto vysoko a jsem stabilní," dodala třiadvacetiletá tyčkařka.

Při Czech Indoor Gala, kde začátkem února absolvovala teprve druhý závod v sezoně, si vylepšila halové osobní maximum na 457 centimetrů. V téže ostravské hale o šestnáct dní později výkonem 472 překonala český rekord, pak vyhrála mítink ve francouzském Clermont-Ferrand s 466 centimetry. V součtu se sobotním výkonem to považuje za dobrý vklad do venkovní sezony, která vyvrcholí srpnovým světovým šampionátem v Budapešti.

"Už se na ni samozřejmě těším. Hrozně bych si přála, kdybych předváděla podobné stabilní výkony. To je asi nejdůležitější. Uvidíme, co mi přinesou," dodala svěřenkyně Štěpána Janáčka.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články