Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Na Mäki se v halové sezoně lepí smůla, ale před ME hlásí: Cílem je finále

Před startem halové sezony měla Kristiina Mäki smělé plány a formu chtěla vyladit na evropský šampionát v Istanbulu. Po množství zdravotních patálií je však musí chtě nechtě redukovat a sama netuší, co od sebe v tureckém velkoměstě očekávat. Přímé přenosy z HME sledujte od čtvrtka na ČT sport, ČT2 a ČT sport Plus.

Je nám líto, video expirovalo.
Mäki před HME v Istanbulu: Cílem je finále

"Jediným pozitivem byl první závod, který většinou nikdy dobrý nebývá. Odtáhla jsem si ho sice sama, ale jsem za něj ráda," vzpomínala česká rekordmanka v běhu na 1500 metrů na druhé místo v Lucemburku v čase 4:12,51 po soustředění v Jihoafrické republice, kde trénovala mimo jiné i se stříbrnou olympijskou medailistkou Laurou Muirovou.

Na kempu v JAR odběhala vše, co měla naplánované, ale po mítinku v Lucemburku ji začaly stíhat zdravotní trable. V Ostravě, v polské Toruni ani v německém Dortmundu nemohla závodit naplno.   

"Začalo to střevními problémy v Ostravě. V Toruni to sice nedopadlo úplně špatně (překonání halového českého rekordu na jednu míli v čase 4:32,30), ale den předtím jsem to dostala, což mě možná trochu vysílilo. V Dortmundu jsem pak běžela s kašlem, rýmou a zpětně se ukázalo, že nešlo jen o lehké nachlazení," povzdechla si Mäki, kterou v minulém týdnu neminulo užívání antibiotik. "Kdybych se rozhodovala znovu, neběžela bych," dodala.

Po nucené pauze se tento týden vrátila k tréninku a start v Istanbulu potvrdila. "Dneska jsem šla kilák za 2:45, což by mělo být tempo patnáctistovky, a také třístovku. Dopadlo to nad očekávání dobře s ohledem na fakt, jaké to bylo v poslední době. Jsem spokojená a odjíždím do Istanbulu v klidu. Před tréninkem jsem byla docela nervózní," přiznala.

Finále a nejlepší čas v sezoně?

Vzhledem k zdravotním patáliím je finalistka olympijského závodu v Tokiu nucena přehodnotit přesezonní plány. "Na začátku jsem si říkala, že bych mohla mít vysoké cíle, protože Evropa v hale je příležitostí pro velké výsledky, ale teď nevím. Netuším, jak moc mě nemoc posunula zpátky, ale když už tam jedu, budu bojovat o co nejlepší výsledek," prohlásila rodačka z finského Seinäjoki.

"Halová sezona je hodně krátká a člověk v ní musí hned běžet něco dobrého. Letos se to úplně nesešlo. Doufám, že to v Istanbulu alespoň vylepším na nejlepší čas v sezoně. Hlavním cílem bude postup do finále," zakončila Mäki.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články