Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Na HME vyrazí čtrnáct českých atletů. Nechybí obhájce zlata Staněk, Svoboda nejede

Česká výprava pro blížící se atletické halové mistrovství Evropy v Istanbulu bude čítat čtrnáct závodníků. V nominaci národního svazu je sedm mužů a sedm žen, největší nadějí bude obhájce titulu ve vrhu koulí Tomáš Staněk. Kvůli zranění naopak chybí překážkář Petr Svoboda, čtvrtkař Vít Müller jako specialista na 400 metrů překážek dal přednost přípravě na letní sezonu. Šampionát se uskuteční od 2. do 5. března.

Tomáš Staněk
zdroj: ČTK autor: Sznapka Petr

Jednatřicetiletý Staněk má z halových kontinentálních šampionátů kompletní medailovou sbírku, s cenným kovem se vrátil z posledních tří akcí a před dvěma lety v Toruni získal zlato. Adepta na další úspěch dělá z českého rekordmana i aktuální druhé místo v letošních evropských tabulkách.

Tyčkařka Amálie Švábíková je po víkendovém českém rekordu 472 centimetrů třetí v evropském pořadí. Osmou pozici v žebříčku nejlepších časů mezi Evropankami drží čtvrtkařka Lada Vondrová, mezi muži je devátý čerstvý český šampion Matěj Krsek, který bude na HME debutovat. Na čtvrtce se představí i domácí mistryně Tereza Petržilková a do štafety s ní a Vondrovou zasáhnou Marcela Pírková, Nikola Bendová a sedmnáctiletá Gloria Lurdes Manuel.

Stejně jako Staněk pojede už na páté halové ME mílař Filip Sasínek, bronzový medailista z patnáctistovky z roku 2017, čtvrtý start čeká sprintera Zdeňka Stromšíka, třetí osmistovkaře Filipa Šnejdra a premiéru má před sebou vícebojař Ondřej Kopecký.

Prostřednictvím divoké karty pojedou do Istanbulu mílařka Kristiina Mäki a dálkař Radek Juška, kteří těsně nesplnili potvrzovací výkony pro start na HME. Oba budou na startu potřetí, Juška je stříbrný medailista z pražského HME z roku 2015.

Svoboda, trojnásobný medailista a halový mistr Evropy z roku 2011, o start v Turecku přišel kvůli svalovému zranění, které si přivodil v sobotním finále domácího šampionátu v Ostravě.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články