Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Halové závody mají kouzlo. Snad to tak bude i v Istanbulu, věří před HME Sasínek

Popáté si halový evropský šampionát vyzkouší mílař Filip Sasínek. Jeho cílem je finále, ve kterém už běžel třikrát. Sám přiznává, že mu halové závody vyhovují a věří, že v Istanbulu prodá současnou formu. Před několika týdny totiž dokonce pomáhal ke světovému rekordu.

Filip Sasínek
zdroj: ČTK / Sznapka Petr

"Postoupit do finále je těžké pokaždé. Patnáctistovka i celá atletika se neskutečným způsobem posunuje. Rozhodně je (postoupit) vždy o trošku těžší. Myslím si ale, i vzhledem ke zkušenostem, že si mohu věřit, že vím, jak se to má dělat," řekl Sasínek. Postup do finále považuje za základní úkol.

Rodák z Uherského Hradiště věří, že je na tom podobně jako v roce 2017, kdy v Bělehradě získal bronz. "Sezona předtím nebyla nějak bůhví jaká. Spíše to gradovalo. A sezony poté byly naopak. Těsně před vrcholem jsem předváděl velké výkony, ale nepodařilo se mi to přetavit. Letos cítím, že to začíná gradovat. Věřím, že zase mohu někoho zaskočit," řekl.

Jako indikátor formy mu slouží víkendové mistrovství České republiky, kde zaběhl časem 3:40,25 rekord šampionátu. "Patnáctistovka mi začala chutnat, takže si věřím, že v Istanbulu to vyvrcholí. Věřím, že jdu správným směrem," uvedl Sasínek, kterému udělala radost i dodatečná nominace krajana Jana Friše. "Určitě je lepší, když je tam v disciplíně někdo další," řekl.

Halové závody jsou s ohledem na kratší ovál specifické, Sasínek je ale má rád. "Tím, že je všechno blíže, diváci jsou více vtaženi do hry, tak to možná na mě více působí. Je to specifické. Dříve jsem běhal osmistovku, která je více o rychlosti, možná to v sobě probouzím. Sám nevím, v čem to kouzlo je. Vždy se ale objevilo," podotkl s úsměvem Sasínek.

Sasínek se minulý týden v Liévin představil v závodě, ve kterém Etiopan Lamecha Girma zaběhl halový světový rekord na 3000 metrů. Český reprezentant byl jedním z vodičů. "Podobné akce se domlouvají dost dopředu. Už asi před třemi měsíci bylo vše domluveno, ale tehdy to ještě nebylo vypsané na světový rekord. To jsem se dozvěděl až měsíc předem. Byla to trošku souhra náhod," řekl Sasínek.

Dodal, že mu nedělalo problém běžet hned od začátku v čele. "Jsem na to z Česka zvyklý. Jen je trošku těžší, že člověk nesmí kolísat s tempem, aby se ostatním běželo dobře. Nebyl to ale zas takový problém," prohlásil.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články