Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Česká atletika spoléhá v Glasgow především na Vrzalovou a Staňka

Česká atletická výprava odletěla do Glasgow bez několika velkých hvězd, mezi cestujícími však byly i medailové naděje. Simona Vrzalová nedávno překonala domácí rekord na 1500 metrů, koulař Tomáš Staněk zase drží druhý nejlepší výkon letošní sezony. Přímé přenosy z halového mistrovství Evropy vysílá ČT sport a web ctsport.cz. První závodní blok začíná už v 10:50.

Simona Vrzalová
zdroj: ČTK autor: Sznapka Petr

Před dvěma lety v Bělehradě získali čeští reprezentanti sedm medailí. Na podobnou bilanci budou tentokrát útočit jen těžko. "Bude to na těch jednadvaceti atletech a o tom, jakou budou mít konkurenci a jak sami přijedou nabití. Sedm medailí by byl krásný počin. Já budu rád za každou, která se z Glasgow přiveze," řekl před odletem šéftrenér Tomáš Dvořák.

Kvůli zranění kyčle musel halovou sezonu úplně vypustit Jakub Holuša. Stříbro na čtvrtce nebude obhajovat Zuzana Hejnová, která sice splnila nominační kritéria, ale účasti se vzdala, protože nebyla spokojená se svými časy a raději se už začala připravovat na léto.

Pavla Masláka zkusí zastoupit Jan Tesař, který letos běžel jen o sedm setin pomaleji než halový král posledních sezon. Časem 46,26 sekundy se dělí o třetí místo mezi přihlášenými závodníky. Rychlejší jsou pouze Slovinec Luka Janežič a úřadující mistr světa i Evropy na 400 metrů překážek Nor Karsten Warholm, který je odskočený o více než půl sekundy.

Tomáš Staněk
zdroj: ČTK autor: Ožana Jaroslav

Svalové zranění už vyléčil Staněk, který se výkonem 21,16 metru drží druhý v evropských tabulkách. Od té doby nezávodil, ale trénuje bez bolesti a cítí se být v dobré formě. "Doufám, že techniku vyspravili od toho jediného závodu v Jablonci, kde sice hodil daleko, ale bylo to strašně ošklivý. Takže doufám, že to bude hezký a ještě o to dál to poletí," řekl Dvořák.

V nejlepší formě se z českých atletů v hale zatím ukazuje Vrzalová, která se rekordním časem 4:05,73 zařadila na čtvrté místo evropských tabulek těsně za Polku Sofii Ennaouiovou. O dost lepší výkony mají na kontě domácí favoritka Laura Muirová a Němka Konstanze Klosterhalfenová, které měly rychlé mezičasy na 1500 metrů při svých závodech na míli.

Na středních tratích ale na velkých akcích tabulky mnohdy nerozhodují. "Nebude to snadné, protože se nedá kalkulovat, jestli se poběží super rychle, nebo zrovna takticky. To se uvidí až podle vývoje závodu. Důležité je učinit první krok a dostat se do finále," poznamenal Dvořák.

Z českých medailistů z Bělehradu už bude v Glasgow závodit jen bronzový z patnáctistovky Filip Sasínek, který je však v letošních evropských tabulkách hluboko. Na finále může pomýšlet půlkař Filip Šnejdr. Nepovedenou halovou sezonu se pokusí zlomit dálkař Radek Juška, halový vicemistr Evropy z roku 2015.

První část soutěžního programu začíná od pátku do neděle vždy v 11:00 SEČ. Páteční večerní blok je naplánovaný od 20:00 SEČ, o víkendu bude o hodinu dříve. Z velkých hvězd bude sledovaná hlavně Muirová, která se stejně jako před dvěma lety v Bělehradě pokusí o double na 1500 a 3000 metrů.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články