Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Gebrselassie v soutěži pohlaví lehce porazil Radcliffeovou

Vídeň - Stíhací závod mezi vytrvaleckými hvězdami Hailem Gebrselassiem a Paulou Radcliffeovou skončil triumfem slavného Etiopana. Na trati půlmaratonu ve Vídni zlikvidoval Gebrselassie bezmála osmiminutový handicap už na 16. kilometru a v cíli jej jen 52 sekund dělilo od pokoření hranice jedné hodiny. Radcliffeová, jež pojala závod jako přípravu na start v maratonu na domácích olympijských hrách, dosáhla času 1:12:03 a byla zklamaná. Osobní rekord má o více než pět minut lepší.

Gebrselassie s Radcliffeovou
zdroj: ČTK/AP

"Bohužel to nešlo tak, jak jsem si představovala. Musím přiznat, že se momentálně cítím dost špatně," řekla Radcliffeová. "Po šesti kilometrech jsem začala mít slabé a prázdné nohy. Jsem zklamaná, ale tušila jsem, že po nedávném zánětu průdušek nebudu v nejlepší formě," doplnila světová rekordmanka v maratonu.

Gebrselassie, který se vydal na trať přesně sedm minut a 52 sekund po vytáhlé Britce, měl pro soupeřku slova pochopení. "Paula měla špatný den. V atletice to tak bývá, přijdou zase ty lepší," řekl.

Hlavní závod na maratonské distanci ve Vídni ovládli Keňané, v traťovém rekordu 2:06:58 zvítězil Henry Sugut a zopakoval vítězství z roku 2010. Závod žen pro sebe rozhodla obhájkyně prvenství Fate Tolaová z Etiopie (2:26:39).

Závodníci ve Vídni
zdroj: ČTK/AP

Kvalitnější časy a místní maxima předvedli v obou kategoriích vítězové souběžných maratonů v Rotterdamu a v Paříži. V Nizozemsku se do 35. kilometru běželo na světový rekord, ale Etiopané Yemene Adhane a Getu Felete tempo v závěru neudrželi.

Adhane dosáhl času 2:04:48, Felete byl o sekundu pomalejší a v letošních tabulkách se zařadili za vítěze Dubajského maratonu Ayelea Abshera (2:04:23). Jejich krajanka Tiki Gelanaová je díky času 2:18:58 novou vedoucí ženou žebříčku a čtvrtou maratonkyní všech dob.

V Paříži Keňan Stanley Biwott vytvořil traťový rekord 2:05:12. Nové ženské maximum stanovila časem 2:21:40 Etiopanka Tirfi Beyeneová.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články