Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Gebrselassie byl v Tokiu až čtvrtý, boj o olympiádu nevzdává

Tokio - Haile Gebrselassie neuspěl na maratonu v Tokiu se snahou získat zpět světový rekord a také s jeho šancemi na start na olympijských hrách v Londýně to nevypadá dobře. Etiopský vytrvalec obsadil v japonské metropoli až čtvrté místo časem 2:08:17 a zatím nesplňuje nominační kritéria národního svazu pro start v Londýně. Minulý měsíc v Dubaji tři jeho krajané běželi pod dvě hodiny a pět minut. V letošních tabulkách je Gebrselassie až patnáctým Etiopanem v pořadí.

Haile Gebrselassie
zdroj: Getty Images

Tokijský maraton vyhrál Keňan Michael Kipyego, někdejší specialista na 3 000 metrů překážek, za 2:07:37 před domácím Aratou Fudžiwarou (2:07:48) a Stephenem Kiprotichem z Ugandy (2:07:50). Nejrychlejší ženou byla Etiopanka Atsede Habtamuová (2:25:28).

Gebrselassie startoval na nejdelší mistrovské trati poprvé od zářijového Berlínského maratonu, který kvůli zdravotním problémům nedokončil a navíc při něm přišel o světový rekord, protože vítězný Keňan Patrick Makau dosáhl času 2:03:38.

V Tokiu osmatřicetiletý běžec nesplnil cíl dostat se pod 2:05 a nepotvrdil slova o výborné připravenosti. "Třicet kilometrů jsem se cítil fantasticky, ale pak přišly problémy. Posledních pět kilometrů bylo nejhorších, jaké jsem kdy běžel," přiznal Gebrselassie, ale boj o olympiádu prý nevzdal. "Za dva týdny bych mohl běžet další maraton," řekl.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články