Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Gay zaběhl třetí nejrychlejší dvoustovku všech dob - 19,58

New York - Americký sprinter Tyson Gay zaběhl na mítinku v New Yorku třetí nejlepší čas na trati 200 metrů v historii 19,58 sekundy. Rychlejší než úřadující mistr světa z Ósaky v minulosti byli pouze jamajský světový rekordman Usain Bolt na loňské olympiádě v Pekingu (19,30) a jeho předchůdce Američan Michael Johnson na hrách v Atlantě (19,32).

Gay prokázal, že se po loňském svalovém zranění, které mu pokazilo olympijskou sezonu, vrátil do vrcholné formy. "Dal jsem si letos za cíl běžet pod 19,60, ale nečekal jsem, že se to povede tak brzy. Ohromně mi to zvedlo sebevědomí," liboval si šestadvacetiletý atlet, který by měl v srpnu v Berlíně obhajovat světové tituly v obou sprintech a ve štafetě.

Jeho dosavadním maximem na dvoustovce byl čas 19,62 sekundy z roku 2007. Druhého Wallace Spearmona v sobotu porazil o rovné čtyři desetiny sekundy. "Měl jsem v plánu se soustředit hlavně na svůj start a techniku s tím, že uvidíme, co z toho bude. Tohle mi napovídá, že jsem na tom vážně dobře," uvedl Gay.

Newyorský Icahn Stadium Gayovi svědčí. Předloni tu zaběhl s nedovolenou podporou větru stovku za 9,76, což by tehdy byl světový rekord. Loni skončil na mítinku Reebok Grand Prix druhý za Boltem, jenž zvítězil ve světovém rekordu 9,72, který později zlepšil na olympiádě.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články