Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Zbrojovka Brno - AC Sparta Praha B

Gatlin se dostal do čela letošních tabulek, v Eugene vyhrál za 9,80

Eugene - Sprinter Justin Gatlin vyhrál na atletickém mistrovství USA v Eugene závod na 100 metrů v nejlepším letošním světovém výkonu 9,80 sekundy. Nejrychlejší čas roku zaběhla i Allyson Felixová, která navzdory potížím s kotníkem zvítězila na trati 400 metrů za 49,68. Jejím cílem je vyhrát na olympijských hrách v Riu čtvrtku i dvoustovku, na kratší trati bude bojovat o nominaci koncem tohoto týdne.

Justin Gatlin
zdroj: USA TODAY Sports autor: James Lang

Gatlin se dostal do čela letošních tabulek už po semifinále, v němž předvedl výkon 9,83. Ve finále ještě zrychlil a porazil o čtyři setiny dvacetiletého Trayvona Bromella, před kterým loni získal stříbro na mistrovství světa v Pekingu.

"Trápily mě letos různé bolístky, ale když přijdou závody a jde do tuhého, jdu nahoru," prohlásil čtyřiatřicetiletý Gatlin, olympijský vítěz z Atén. O další hry v Pekingu přišel kvůli čtyřletému trestu za doping, v roce 2012 v Londýně si doběhl pro bronz.

Nyní se může chystat na další olympijskou stovku na rozdíl od jiného exmistra světa Tysona Gaye, který doběhl ve finále až na pátém místě.

Čtyřnásobná světová šampionka Felixová touží jako třetí žena v historii na OH ovládnout běhy na 200 i 400 metrů. Do národní kvalifikace však nastoupila se zdravotním handicapem po dubnovém zranění kotníku.

"Před dvěma měsíci jsem skoro nemohla chodit, ale nějak jsme to udělali," řekla svěřenkyně renomovaného kouče Boba Kerseeho, který označil nedělní vítězství Felixové za její životní výkon. "Schytávala jsem rány zleva i zprava, ale vzdát nepřicházelo v úvahu," uvedla třicetiletá běžkyně, kterou čeká již čtvrtá olympiáda.

O další letošní světová maxima se postarali LaShawn Merritt v běhu na 400 metrů (43,97), desetibojař Ashton Eaton ziskem 8750 bodů, výškařka Chaunte Loweová (201 cm) a dálkař Jarrion Lawson. Tomu výkon 858 cm k titulu nestačil, protože Jeff Henderson skočil s nedovolenou podporou větru o centimetr dál.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články