Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Gatlin chce pod 9,7. V Ostravě doufal v lepší čas, ale je spokojený

Ostrava - Američan Justin Gatlin zůstal i po sedmém startu v sezoně neporažen, na mítinku Zlatá tretra v Ostravě vytvořil nejlepší letošní světový výkon 9,86 sekundy a v běhu na 100 metrů tak drží už čtyři nejrychlejší časy roku. Je si prý ale vědom, že může být ještě rychlejší, a přál by si, aby na konci roku měl na svém kontě čas začínající čísly 9,6.

Justin Gatlin
zdroj: ČTK autor: Petr Sznapka

"Je to dobré, zaběhl jsem nejrychlejší výkon roku. Těšil jsem se sice na lepší čas, ale i tak jsem spokojený," zhodnotil olympijský vítěz z Atén Gatlin svůj dnešní výkon. Pochválil také diváky a plný stadion. Na jeho výkonu se možná trochu podepsal mírný protivítr. "Samozřejmě, kdyby foukalo 1,7 do zad, tak by to bylo rychlejší, ale to jsem neřešil a soustředil jsem se hlavně na běh," uvedl.

Sprinter, jehož kariéru z minulosti hyzdí dopingový škraloup a čtyřletý zákaz činnosti, se po třicítce znovu dostal do výborné formy. Pochvaluje si start i přechod do střední části sprintu, jen závěr mu prý moc nejde. I dnes bylo vidět ve finiši malé zvolnění. "Ano, to je pravda, je to psychický problém, na tom chci zapracovat. Musím si říkat: 'Běž až do konce, běž až do konce.' Ale myslím, že když si odpočinu a trochu na tom zapracuju, budu schopen běžet až do konce naplno," věřil.

Nyní se vrátí do USA, naordinuje si trochu odpočinku a bude trénovat. Pak si před americkou kvalifikací zajede ještě na pár závodů do Evropy, v Monaku poběží i první letošní dvoustovku. Prý na ni letos hodně trénoval. "Jenže kouč mi lhal, prý ji budu běhat hodně a zatím běhám pořád jen stovky," durdil se naoko. Dvojnásobný mistr světa z roku 2005 neřeší, že je sezona bez globálního vrcholu. Časy jsou jeho motivací. "Chci být rychlejší a silnější každý závod. Zapracovat na tom finiši, vrátit divákům jejich podporu," uvedl.

"Takže doufám, že se dostanu na 9,7 a pod tuto hranici," dodal. V letošní sezoně se prý cítí nikoli nejsilnější, ale nejchytřejší v kariéře. "Učím se a docela mi to jde, jak využít lépe v závodu svou sílu a všechny svoje schopnosti v tom běhu," vysvětlil. To by chtěl využít v souboji s nejlepšími, včetně Jamajčana Usaina Bolta, který v letošní sezoně ale spíš odpočívá.

"Jsem závodník a chci běhat s nejlepšími. Kdybych se uměl vrátit v čase, chtěl bych běhat proti Carlu Lewisovi, Maurici Greenovi," připomněl bývalé světové rekordmany. "Je to pro mě sen běhat proti nejlepším na světě, posouvá mě to a díky tomu se zlepšuji," řekl. "Takže doufám, že Bolta co nejdřív potkám na startu, stejně jako Yohana (Blakea) nebo Asafu (Powella)," vyjmenoval další jamajské sprintery.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články