Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Frydrych je v oštěpařském finále, Veselý ne

Berlín - Oštěpař Petr Frydrych se postaral o to, že česká atletika bude mít i ve víkendových bojích mistrovství světa svého zástupce. Svěřenec Jana Železného se kvalifikoval do nedělního finále devátým nejlepším výkonem 79,57 metru. Naopak jeho kolega Vítězslav Veselý v Berlíně nezopakuje svoji účast z olympijského finále v Pekingu. V první kvalifikační skupině hodil ve druhé sérii 75,76 a skončil celkově na 28. místě.

Nejdelší hod v deštěm přerušené soutěži předvedl Lotyš Vadims Vasilevskis, který vyhrál druhou kvalifikační skupinu prvním pokusem do vzdálenosti 86,69. K postupu nebylo zdaleka zapotřebí hodit limit 82 metrů, to se povedlo jen třem vrhačům. Nejslabší postupový výkon měl hodnotu 78,69. O pouhý centimetr utekla účast v bojích o medaile ruskému veteránovi Sergeji Makarovovi.

Frydrychova účast na mistrovství světa přitom byla v letošní sezoně nad plán. Jednadvacetiletý talent totiž považoval za vrchol sezony ME do 22 let, kde získal stříbrnou medaili. "Takže tohle je další nad plán, takový bonbonek," radoval se z postupu.

Jeho závod byl přerušen kvůli prudkému dešti, Frydrych se po hodině do sektoru vracel, i když uvažoval o tom, že třetí hod vynechá. Bylo totiž pravděpodobné, že mu hod z první série bude stačit. "Pak jsme se ale s trenérem dohodli, že třetí hod půjdu, abych si to pak nevyčítal, kdybych nepostoupil," vysvětlil Frydrych. 

Přerušení považuje možná i za štěstí, neboť po pauze jej už nikdo nepřehodil. "Těsně před tím, než se to přerušilo, tak už to byl docela masakr. Určitě to přerušili správně," prohlásil. Bylo to ale únavné. "Člověk ani neví, jak se má rozcvičit. Jestli má běhat nebo to nechat být, aby se neunavil," řekl. 

Podruhé byl v dešti na ploše zhruba půl hodiny. "Jsem celý promočený, takže se jdu naložit do vany, abych byl fit na neděli," plánoval. Finále se nechce jen zúčastnit, rád by přehodil 80 metrů. "A kdyby to šlo, tak na hranici osobáku do osmičky," pomýšlel na výkon 81,37, který předvedl v letošní sezoně.



Šestadvacetiletý Veselý se do Berlína kvalifikoval výkonem 80,35 metru a jeho osobní rekord z Pekingu má hodnotu 81,20. K postupu by stačilo takový hod zopakovat. "Formu jsem měl podobnou, možná větší než v Pekingu, ale většinu sezony se peru s technikou a podle toho to dneska vypadalo," řekl.

Zkoušel všechno možné, nechával si radit od Železného, dokonce na poslední pokus změnil rozběh. "Ale asi to nebylo k dobrému," připustil. Během sezony se potýkal se zraněním lokte, ale to se neprojevilo na formě, jen v technice. "Můžu si za to sám. Trenér mě připravil dobře," prohlásil. Veselý je závodní typ a soutěž jej obvykle vyhecuje k lepšímu výkonu. "Ale dneska to nefungovalo, dneska to byl pravý opak," dodal.

Olympijský stadion v Berlíně
zdroj: ČTK/AP autor: AP Photo
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články