Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Frydrych: Chci zabít tři mouchy jedním oštěpem

Praha - Píše se rok 1992. Oštěpař Jan Železný se na olympijském stadionu v Barceloně rozbíhá ke svému prvnímu pokusu, těsně před odhodem mu padá špatně upevněný bederní pás zpevňující bolavá záda, ale oštěp z jeho ruky dolétl k devadesáti metrům. Světový rekordman právě získal své první velké zlato. Historie se může zopakovat o osmnáct let později, jen oštěp bude při mistrovství Evropy na tomtéž stadionu mít v ruce Petr Frydrych.

Kruh se uzavřel a příští týden se může roztočit do druhého kola. Oštěpařský mág Železný může přivést k prvnímu velkému úspěchu kariéry největší klenot, který nyní už jako trenér třímá v rukách. Frydrych má na kontě druhý nejdelší hod sezony 88,23 metru, a třebaže laboruje se zády stejně jako tehdy Železný, věří si i na magickou devadesátku. Ta by mu takřka jistě zaručila medaili a možná i zlatou.

"Honza mi říkal, co tehdy prožíval, jak před sezonou nemohl kvůli zádům házet tři měsíce, ale jak se to všechno dalo dohromady," řekl Frydrych. Také on má potíže. Loni na podzim se mu posunula meziobratlová ploténka. Celou zimu záda cítil, ale na začátku sezony házel bez problémů. Po červnovém mítinku v New Yorku však nemohl ani chodit. Dohromady ho dával fyzioterapeut Pavel Kolář, který se roky staral i o Železného.

Železného jsem hodně sledoval, říká Frydrych

Když Železný před osmnácti lety poprvé vyhrál olympiádu, byly Frydrychovi čtyři roky. Přesto z hlavy bez zaváhání vypálí Železného vítězný hod - 89,66 metru. "Pamatuju si to, hodně jsem to sledoval," řekl Frydrych. Chtěl by tento výkon překonat. Ale chtěl by zároveň přehodit i devadesátku a překonat také nejlepší světový výkon do 22 let, který má hodnotu 89,58 metru a drží ho od roku 1990 Brit Steve Backley. "Zabít tři mouchy jedním oštěpem," žertoval Frydrych, jenž se soustředí na svoji budoucnost.

Základ jí dal letos doléčením zad a dvoutýdenním intenzivním tréninkem v Nymburce. Třikrát letos přehodil 85 metrů, ale nezávodil už pět týdnů. "Pro soupeře bude moje forma asi otazník, ale mně to nevadí. Chci medaili a ani Thorkildsen nemá nic jisté," řekl oštěpař. Domnívá se, že mu závodní pauza prospěla. "Mohl jsem se připravit jen na Evropu. Nebylo to příjemné, že jsem přišel o hodně závodů, ale vzhledem k mistrovství Evropy to je asi lepší," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Frydrych se těší na atletické ME
Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články