Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Forma Němců je ohromná. Věřím, že je letos poškádlíme, říká Vadlejch

Úřadující vicemistr světa a vítěz posledních dvou ročníků Diamantové ligy Jakub Vadlejch bude letos útočit na diamantový hattrick. Hned na prvním mítinku sezony se českému oštěpaři dařilo, v Dauhá se dostal za hranici 85 metrů, svůj dosavadní letošní rekord tím zlepšil o dva a půl metru. Vrcholem sezony bude pro českého oštěpaře srpnový evropský šampionát v Berlíně.

Jakub Vadlejch
zdroj: Reuters

Ani výkon přes 86 metrů nestačil Vadlejchovi v Dauhá na stupně vítězů, závod ovládli Němci. Olympijský vítěz Thomas Röhler, mistr světa Johannes Vetter a Andreas Hofmann udělali z úvodní bitvy v Diamantové lize ryzí exhibici. Všichni přehodili devadesátimetrovou hranici. Němci si věří i na domácí mistrovství Evropy, které v srpnu hostí Berlín. 

Vadlejch se na začátku sezony cítí dobře a podmínky v Dauhá mu vyhovovaly. Přesto bylo na medaili nutné přehodit devadesát metrů. "Je to neuvěřitelné, ten střed je ohromně vysoko. Letos bude spousta soupeřů, kteří budou proti tomu, aby se mi potřetí za sebou podařilo vyhrát," řekl oštěpař. 

Němci ukázali na úvod sezony skvělou formu a jednoznačně v Dauhá kralovali. "Je to ohromné. Johannes už na začátku února vypadal, že má za sebou x měsíců tréninků z celého náběhu. My v tu dobu začínali pomaličku házet z pohybu. Takže je vidět, že on chtěl být letos připraven opravdu brzo. Jde o skloubení pohybu a hlavy dohromady. Já jsem ten základ pro to udělal a věřím, že letos budu bojovat minimálně o zlepšení osobáku," vysvětlil Vadlejch. 

Podle českého atleta Němci během přípravy zvládli nejen fyzickou, ale i psychickou stránku hodu oštěpem. "Jde o to, jestli to vydrží jeho tělo a hlavně hlava. Pro mě osobně loni bylo strašně těžké být připravený na každý závod hlavou. Takže to pokud mu vydrží, tak před ním všechny klobouky dolů," řekl. 

Němečtí oštěpaři budou mít na letošním evropském šampionátu výhodu domácího prostředí. Přesto se čeští atleti pokusí německou oštěpařskou nadvládu narušit. "Jsme čtyři na tři místa, to bude taky boj. A budeme se snažit jim to překazit a věřím, že je trošku poškádlíme," doufá Vadlejch.

Že se na mistrovství Evropy bude českým oštěpařům dařit na úkor domácích, věří i Jan Železný. "Doufám, že jim na Evropě, když to budou mít doma v Berlíně, trošku vybereme  hnízdo," řekl.

Němci se navzájem táhnou a daleké hody jim zvedají sebevědomí. Aby ale uletěli třeba až za světový rekord, který má hodnotu 98,48, budou muset, podle jeho držitele Jana Železného, ještě nejspíš počkat. "Já než hodil 98 metrů, tak jsem měl průměr sta hodů přes 91 metrů a tři sta přes 88, takže jsem se hodně nadřel, než se mi to povedlo," vysvětlil Železný.

Na brilantní Němce by chtěl v sezoně zaútočit také Petr Frydrych, který se o víkendu představí na závodech v Ósace. "Když člověk nepředvede maximum, technicky, fyzicky, mentálně, tak nebude nic a určitě mne to posouvá dopředu," řekl Frydrych. 

Světová oštěpařská špička se v posledních letech rozrůstá o závodníky ze zemí, které jsme dříve mezi nejlepšími nevídali. "Třeba Ind, který hodil národní rekord. Tak to je kluk, který hodil relativně brzo hrozně daleko. V juniorech hodil 86 metrů, což je světový rekord. A u něho se dalo předpokládat, že letos může bojovat na 87, 88 metrech a může hodit i dál. Já si myslím, že pro oštěp je to jedině dobře," popsal Vadlejch. 

Vadlejcha čekají před mistrovstvím Evropy ještě dva závody Diamantové ligy a domácí Zlatá Tretra. "Těším se na náš největší atletický mítink do Ostravy. Budu se snažit vylepšit moje loňské představení, kdy jsem hodil vysoký průměr hodů, ale bohužel se mi nepovedlo žádný odhodit dál. Hodil jsem 86 metrů, tak budu bojovat o zlepšení. Ostravské publikum nahrává tomu, že atmosféra je tam opravdu výjimečná, těším se na to," uzavřel Vadlejch. 

Hlavní zprávy

Nejčtenější články