Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Finálový návrat a co teď? Překážkář Svoboda už zase myslí na medaili

Praha – Mistrovská radost z Paříže 2011 a pak roky zdravotních útrap. Cesta ze dna zpátky mezi elitu trvala dlouho, ale nakonec se Petr Svoboda dokázal vyšplhat až do finále evropského šampionátu. A dokonce skončil v Curychu pátý. Velká akce a nadějný výkon dodávají Svobodovi ztracené sebevědomí. Před halovým evropským šampionátem, který se příští rok uskuteční v Praze, mu v uších znovu zvoní medailové cinkání. O téměř hollywoodském příběhu vyprávěl Petr Svoboda v pořadu Téma pro hosty ČT sport.

Je nám líto, video expirovalo.
Svoboda: Věřím, že na to pořád mám

"Najednou mi došlo, že jsem na startu velkého závodu. Podíval jsem se do hlediště, kde byli závodníci z našeho týmu, začali křičet 'Petře, pojď' a já jsem najednou získal úsměv na tváři. Bylo to nádherný. Po rozběhu jsem získal jistotu, co jsem míval. Běželo se mi skvěle. Sice tam byly technické chyby, ale po tolika letech jsem nečekal, že bych byl vyzávoděný, abych předvedl úžasný výkon, ze kterého by se lidi posadili na zadek. Ale podařilo se mi ukázat něco, že jsem se sám před sebou sklonil, ustál jsem to," popsal pocity z evropského šampionátu Svoboda.

Po titulu halového mistra Evropy z Paříže v roce 2011 měl vleklé zdravotní problémy, dokonce mu hrozila amputace nohy a zdálo se, že bude mít problémy s chůzí. Teď Svoboda běhá na špičkové evropské úrovni.

Velký halový návrat?

Přiznává, že neví přesně, co má teď od sebe čekat. "Vím, že po rozběhu v Curychu, kde jsem vedl nad Šubenkovem do šesté překážky, je pro mě obrovská motivace do haly. Halu mám opravdu dobrou, do šesté překážky běhám na základě síly a i dvouměsíčního tréninku," řekl český rekordman.

Vyplývá z toho jasný cíl. Halové ME v Praze 2015. Ambice? "Kdybych se měl vrátit k Petrovi Svobodovi, který tu seděl před čtyřmi lety, řekl bych vám na rovinu – jdu to vyhrát. A mně ta myšlenka v hlavě zvoní. Ne vyhrát, ale že si půjdu pro jednu z medailí. Věřím, že na to stále mám," zdůraznil.

Chybí mu sice pořádný závodní zápřah, ale z mála už zjistil pro halovou šedesátku povzbuzující fakta. Rozběh, semifinále i finále na ME v Curychu napověděly. "Trenér si podle záznamů udělal svůj rozbor a změřil 7:40 až 7:45 a já mám osobák 7:44. To je velký výkon," uzavřel Svoboda.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články