Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Finále v Curychu určí vítěze poloviny disciplín Diamantové ligy

Curych - První ze dvou finálových mítinků určí dnes vítěze poloviny disciplín v premiérovém ročníku atletické Diamantové ligy. V Curychu už zcela jistě bude slavit zisk diamantu a prémie 40 000 dolarů (asi 800 000 korun) v jednotlivých disciplínách celkem sedm atletů, blízko k trofeji má také Barbora Špotáková. Na startu bude vedle české oštěpařky také překážkář Petr Svoboda, výškař Jaroslav Bába, překážkářka Zuzana Hejnová a tyčkařka Jiřina Ptáčníková. Přímý přenos vysílá od 20:00 ČT4 a web SportŽivě.cz.

V Curychu se odehraje přehlídka světové atletiky. Ve startovních listinách je na 170 aktuálních nebo bývalých medailistů z olympijských her, mistrovství světa či Evropy. Chybět z absolutní elity budou pouze jamajští sprinteři Usain Bolt, který vinou bolestivých zad ukončil sezonu, a zraněný Asafa Powell. Oba však měli nastoupit "jen" do štafety na 4x100 metrů, v níž se naopak představí letošní nejrychlejší sprinter Tyson Gay.

Američan v Curychu nepoběží 200 metrů, neboť po mítinku v Londýně jej lehce zlobí sval na noze, a soustředí se na závod příští týden v Bruselu, kde chce na stovce zaběhnout druhý čas historie. "Ještě mi něco zbylo v nádrži," prohlásil osmadvacetiletý Gay v Curychu. Minulý týden dosáhl v chladu a protivětru času 9,78 sekundy a chce zaútočit na svůj osobní rekord 9,69 z loňska. "Je tam rychlá dráha," řekl Gay.

Jistotu zisku diamantu mají Američané Walter Dix v běhu na 200 m, Jeremy Wariner na 400 m, David Oliver na 110 m př., koulař Christian Cantwell, Carmelita Jeterová na 100 m, Nancy Langatová z Keni na 1 500 m a chorvatská výškařka Blanka Vlašičová. Blízko jsou Allyson Felixová z USA v běhu na 400 m (stačí jí doběhnout druhá), přičemž v kapse už má vítězství na poloviční trati, jejíž finále se poběží v Bruselu. Třetí místo k celkové výhře stačí koulařce Naděždě Ostapčukové z Běloruska i Špotákové.

Špotáková si nechce pochroumat loket ještě víc

Česká světová rekordmanka vyhrála minulý týden v Londýně, ale opět si pochroumala zraněný loket. "Kdybych to dotáhla do zdárného konce, tak by to byla krásná sezona," uvedla oštěpařka, bronzová žena z ME v Barceloně. Loket ji ale bolí. "Není to úplně nejlepší a mezi Londýnem a Curychem toho času moc není," prohlásila. Psychickou podporou na mítinku jí bude přítel Lukáš i další kamarádi, kteří přijedou fandit. "Musím to zvládnout technicky opět prvním hodem, jsem na to připravená," uvedla.

Špotákové je ale jasné, že příští rok už ambasadorkou Diamantové ligy nebude. "Letos to ještě šlo," řekla v souvislosti s tím, že v tomto roce kromě ME nebyly na programu šampionáty globálního charakteru. V příští sezoně ale bude mistrovství světa v Tegu, následovat bude v roce 2012 olympiáda v Londýně. "Navíc letos nebylo v Diamantové lize ani moc cestování, jsem ráda, že jsem toho byla součástí," dodala Špotáková.

Závody v Curychu budou už odpoledne, kdy se několika disciplín pro mládežnické kategorie zúčastní celkem osm dalších českých nadějí včetně půlkaře Jakuba Holušy, pátého muže z ME v Barceloně. Hlavní program začne ve 20:00, čtyři technické disciplíny zahájí o něco dřív. Rozdělovat se budou dvojnásobné body, za výhru osm, za druhé místo čtyři a za třetí dva.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články