Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Finále Sportovní ligy ZŠ nabídlo skvělé výkony, tleskali i Holuša s Maslákem

Kladno – Čtyři sta mladých atletů reprezentujících třiatřicet nejlepších školních družstev z celé České republiky v kategoriích mladšího a staršího žactva. Tak vypadaly v Kladně finále hned dvou akcí – Poháru rozhlasu a Sportovní ligy základních škol o Pohár ministryně školství. Závody na stadionu Sletiště nabídly hned několik mimořádných výkonů, kterým přihlíželi i známé tváře v čele s Pavlem Maslákem či Jakubem Holušou.

Finále Sportovní ligy základních škol o Pohár ministryně školství
zdroj: sportovniligazs.cz

Právě čtvrtkařská hvězda Maslák byl letošním patronem celé akce a kromě fotografování a autogramiády se zúčastnil i úvodních dvou dvěstěmetrových úseků v pozici vodiče v závodě na 1500 metrů.

"Samozřejmě mám radost, že mohu být patronem této akce. Na podobné závody ze svých školních let si už moc nepamatuju. Není to sice úplně dávno, ale nemám v tomhle směru dobrého ‚pamatováka‘. V Kladně mě to bavilo, hlavně že jsem mohl rozdávat podpisy i fotky a udělat tak radost dětem," svěřil se Maslák.

Nadšený z akce byl i loňský patron a nejlepší český mílař Holuša, který rovněž v Kladně nechyběl. Před startem závodu na 1500 metrů i po něm udělil mílařům několik důležitých rad. "Letos sice patronem nejsem, ale atmosféru vnímám podobně. Z Opavy se zúčastnila zase tři družstva, takže jsem se na ně přišel podívat, abych zjistil, jak se jim vede. Pohár rozhlasu i Sportovní liga je akce, která má svoji historii, daná pravidla a pro žáky základních škol je to ta nejprestižnější soutěž," potvrdil vysoké renomé těchto závodů Holuša.

Mimochodem – právě v běhu na 1500 metrů předvedl mimořádné sólo Jakub Davidík z Gymnázia Stříbro, který svůj elegantní běh završil časem 4:01,81 min., jímž zaostal pouze vteřinu za svým českým rekordem. "Ale i tak jsem spokojený s vítězstvím i výkonem. Byl to sólozávod, ale kdybych měl po boku rovnocenné soupeře, tak bych se pod vytouženou čtyřminutovou hranici asi dostal," prohlásil v cíli Davidík, jehož velkým vzorem je právě Holuša.

Výborných výkonů však bylo k vidění mnohem více. Suverénní vítězkou skoku do výšky starších žákyň se stala Lucie Sedláčková ze Sportovního gymnázia Ludvíka Daňka v Brně. Začala skákat na výšce 157 cm, na které už všechny její soupeřky ztroskotaly. Zdolala poté i 165 cm a jen těsně se jí nepodařilo zdolat 173 cm. "S výkonem moc spokojená nejsem. Můj osobní rekord měří 179 cm, ale asi to chtělo lepší počasí, a protože startovala spousta děvčat, dlouho jsem musela čekat na své pokusy. Vítězství beru, ale ještě důležitější závod mě čeká 12. července na mistrovství světa do 17 let v Nairobi," zhodnotila své vystoupení patnáctiletá brněnská výškařka.

V dálce starších žákyň excelovala Barbara Píchalová ze Základní školy Josefa Hlávky Přeštice. Nabuzená vítězstvím ve štafetě 4 x 60 m a druhým místem na hladkých 60 m doplachtila do vzdálenosti 572 cm a zaostala pouhé čtyři centimetry za svým osobním rekordem. "Je to dobrý výkon, i když jsem chtěla skočit limit 585 cm pro start na Letním evropském olympijském festivalu. Snažím se o něj celou sezonu, ale ani tady se mi to nepodařilo – asi na to ještě nemám. Teď se musím připravit na Olympiádu dětí a mládeže, kterou chci vyhrát," přála si Píchalová.

Hned ve třech disciplínách mezi staršími žáky triumfoval Samuel Lawson ze Základní školy Heyrovského z Olomouce. Se svými spolužáky ovládli štafetu 4 x 60 m časem 27,64 s, poté nenašel přemožitele ve vrhu koulí výkonem 14,24 m a nakonec ovládl dálku skokem 649 cm. "Dálka nebyla špatná, ale kdybych přidal ještě centimetr, vypadalo by to lépe. Navíc mám už skočeno 667 cm. V posledních dnech jsem však měl náročný závodní program, tak jsem se cítil trochu unavený. Že by to byla ideální příprava na desetiboj? Tak to asi ne, desetiboj je moc náročný," odmítl neobyčejně nadaný mladík, že by se měl jednou stát následovníkem Změlíka, Šebrleho či Dvořáka.

Nadšení z průběhu závodů neskrývala ani současná česká atletická hvězdička Nikola Bendová. Tím spíše, že také ona byla ještě před nedávnem účastnicí Poháru rozhlasu i Sportovní ligy. "Měla jsem v Kladně docela nabitý program, ale hrozně mě to bavilo a zajímalo, protože se moc ráda dívám do minulosti, jak jsem v tomhle věku běhala já. Myslím, že na vrchol jsem se dostala určitě pílí a velkou vůlí. Atletice je potřeba obětovat hodně. V patnácti letech, kdy se láme chleba, je nutné se rozhodnout, zda ji chcete brát rekreačně nebo opravdu dělat na vrcholové úrovni a poctivě trénovat každý den," nabídla Bendová recept na úspěch všem účastníkům letošních kladenských závodů.

Výsledky:

V kategorii starších žáků se radovali z celkového prvenství chlapci ze ZŠ Englišova v Opavě se ziskem 10 111 bodů. Druhou příčku vybojovali žáci z Kylešovic (9 581 b.) a třetí skončili atleti ze Sportovního gymnázia Ludvíka Daňka v Brně (8926 b.). Ve stejné kategorii dívek získaly pohár žákyně ze ZŠ Josefa Hlávky Přeštice, které posbíraly 10 335 bodů. Stříbro dobyly atletky ze ZŠ Englišova v Opavě (10 159 b.) a na stupně vítězů je doprovodily žákyně ze ZŠ Jeseniova Praha (10 140 b.).

ZŠ Englišova utrhla primát i mezi mladšími žáky (7 367 b.), druhé místo brala ZŠ Jeseniova Praha (6 863 b.), třetí skončili žáci ze ZŠ Slovácká v Břeclavi (6 675 b.). Mladším žákyním kralovaly dívky ze ZŠ Uherské Hradiště (9 345 b.). Na stříbrný stupínek vystoupaly žákyně ZŠ Porubská (9 169 b.) a třetí skončila ZŠ Školní z Příbrami (8 717 b.).

Vítězové individuálních závodů:

Starší žáci:

60 m: Jakub Janek (SG Ludvíka Daňka, Brno) 7,33 1500 m: Jakub Davidík (Gymnázium Stříbro) 4:01,81 Výška: Matěj Srovnal (ZŠ Englišova, Opava) 192 Dálka: Samuel Lawson (ZŠ Heyerovského, Olomouc) 649 Koule: Samuel Lawson (ZŠ Heyerovského, Olomouc) 14,27 4 x 60 m: ZŠ Heyerovského, Olomouc 27,64

Starší žákyně:

60 m: Adéla Novotná (ZŠ Liberecká, Jablonec nad Nisou) 7,70 800 m: Adéla Hluchá (ZŠ Englišova, Opava) 2:18,07 Výška: Lucie Sedláčková (SG Ludvíka Daňka, Brno) 165 Dálka: Barbara Píchalová (ZŠ Josefa Hlávky, Přeštice) 572 Koule: Karolína Albrechtová (ZŠ Moskevská, Kladno) 11,42 4 x 60 m: ZŠ Jeseniova, Praha 30,60

Mladší žáci:

60 m: Jakub Cibulec (ZŠ Zubří) 7,75 1000 m: Filip Chlup (ZŠ Krátká, Klášterec nad Ohří) 3:03,31 Hod kriketovým míčkem: Jakub Cibulec (ZŠ Zubří) 86,10 Výška: Richard Šenk (ZŠ Englišova, Opava) 166 Dálka: Richard Šenk (ZŠ Englišova, Opava) 567 4 x 60 m: ZŠ Krátká, Klášterec nad Ohří 30,05

Žákyně mladší:

60 m: Jana Sombergová (ZŠ Kolín) 8,28 600 m: Klára Toová (ZŠ Porubská, Ostrava) 1:42,90 Hod kriketovým míčkem: Emílie Chrastinová (ZŠ Školní, Příbram) 60,78 Výška: Natálie Kottová (ZŠ Pasířská, Jablonec nad Nisou) 152 Dálka: Barbora Kučerová (ZŠ Pasířská, Jablonec nad Nisou) 499 4 x 60 m: ZŠ Porubská, Ostrava 31,13

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články