Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Finále Diamantové ligy i se dvěma českými oštěpaři. V Curychu budou Vadlejch a Špotáková

Dva čeští atleti se kvalifikovali na finále Diamantové ligy. Jakub Vadlejch bude po bronzu na mistrovství světa a stříbru na mistrovství Evropy útočit na třetí diamantovou trofej. V ženské soutěži nebude chybět Barbora Špotáková, pro kterou to může být poslední velký závod v kariéře. Přímé přenosy sledujte ve středu od 17:30 a ve čtvrtek od 19:00 na ČT sport Plus.

Při dvoudenní akci se rozhodne o všech 32 vítězích Diamantové ligy. Formát, kdy po sérii kvalifikačních mítinků určí vítěze jen finálový závod, měla Diamantová liga poprvé v roce 2017. Tehdy byl díky Vadlejchovi a Špotákové k vidění český oštěpařský double.

Tentokrát je ale reálným adeptem na vítězství Vadlejch. V této sezoně se pravidelně umisťoval na stupních vítězů, ale vyhrál jen Odložilův memoriál a mítink Diamantové ligy v Chorzówě. V Curychu bude ve čtvrtek čelit olympijskému šampionovi Níradži Čoprovi z Indie, který ho porazil na MS i na nedávném diamantovém mítinku v Lausanne, i evropskému šampionovi Julianu Weberovi z Německa.

Špotáková po emotivním bronzu na mistrovství Evropy skončila na posledním diamantovém mítinku v Bruselu osmá. Při curyšském finále na Letzigrundu budou favoritkami mimoevropské závodnice – vítězka posledních dvou MS Kelsey-Lee Barberová z Austrálie, vedoucí žena letošních tabulek Američanka Kara Wingerová a Japonka Haruka Kitagučiová.

Špotáková po úspěchu na šampionátu v Mnichově nechtěla o své atletické budoucnosti hovořit. Požádala o půlrok na rozmyšlenou. Je možné, že svět vrcholového sportu opustí, a čtvrteční Weltklasse tak bude jejím posledním velkým závodem ve dvacetileté oštěpařské kariéře.

Ryan Crouser
zdroj: Reuters autor: Kai Pfaffenbach

Prvních šest diamantových trofejí se bude rozdělovat ve středu na náměstí Sechseläutenplatz na břehu curyšského jezera. Dočasné sektory a dráha budou hostit obě koulařské soutěže, finále běhu na 5000 metrů, ženskou tyč a mužskou výšku. Mezi koulařkami bude chtít letošní dominanci v Diamantové lize potvrdit Američanka Chase Ealeyová. Její krajan Ryan Crouser se bude snažit vrátit na vítěznou vlnu poté, co v Lausanne před deseti dny utrpěl první porážku pod širým nebem od roku 2019. Postaral se o ni jiný Američan Joe Kovacs, který rovněž nebude ve finále chybět.

Vedle Ealeyové vyhrál všechny čtyři diamantové mítinky slovinský diskař Kristjan Čeh. Velmi suverénní byl také Brazilec Alison dos Santos na 400 metrů překážek a ve stejné disciplíně žen Nizozemka Femke Bolová, protože světová rekordmanka a mistryně světa Američanka Sydney McLaughlinová v Diamantové lize letos nezávodila.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články