Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Jezdectví ČR 2024

Ficenec zaběhla nejrychlejší českou půlku za poslední dekádu, překonával se i Boketta

Úřadující mistryně republiky Kimberley Ficenec zaběhla na mítinku ve Vídni nejrychlejší český čas na 800 metrů za posledních deset let. Osobní rekord na stejné trati si vylepšil také Nico Boketta, který doběhl pátý.

Česká půlkařka Kimberley Ficenec
zdroj: Reuters autor: Aleksandra Szmigiel

Devětadvacetiletá rodačka z USA Ficenec si výkonem 2:00,79 minuty vylepšila osobní rekord téměř o dvě sekundy a obsadila čtvrté místo. Vítězkou sobotního závodu se stala Australanka Bendere Oboyaová za 1:58,56.

Rychleji než Ficenec běžela z českých půlkařek naposledy Lenka Masná v roce 2014, kdy dosáhla na Zlaté tretře v Ostravě času 1:59,93. V dlouhodobých českých tabulkách, které vede světová rekordmanka Jarmila Kratochvílová (1:53,28), se závodnice pražské Dukly zařadila na osmé místo.

Boketta je časem 1:46,74 v letošních českých tabulkách druhý za čerstvým národním rekordmanem Jakubem Dudychou (1:44,82). Dosavadní osobní maximum Boketta překonal o téměř sedm desetin. Jednadvacetiletý běžec potvrdil letošní výbornou formu, díky níž si na Zlaté tretře vytvořil výborný osobní rekord na 1500 metrů 3:37,28.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články