Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Felixová kritizuje společnost Nike. Trestají nás za těhotenství, říká slavná sprinterka

K atletkám, které kritizují sportovní společnost Nike za její postoje k otěhotnělým sportovkyním, se přidala i Allyson Felixová. Třiatřicetiletá sprinterka a matka půlroční dcery tvrdí, že Nike atletky za přerušení kariéry a slabší výkony "trestá" nižším finančním ohodnocením.

Allyson Felixová
zdroj: Reuters autor: Lucy Nicholson

"Když čekáme dítě, riskujeme během těhotenství a po něm finanční ztrátu. Je to ukázkový příklad sportovního průmyslu, kde pravidla určují muži," uvedla šestinásobná olympijská vítězka a jedenáctinásobná mistryně světa.

Felixová loni v listopadu porodila dceru Camryn. K založení rodiny se odhodlala přesto, že v té době vyjednávala s Nike o novém kontraktu. Navzdory tomu, že je nejúspěšnější atletkou v historii OH i MS, jí firma nabídla o 70 procent nižší kontrakt než před narozením dítěte.

"Pokud mají pocit, že taková je teď moje hodnota, tak to beru. Ale co nepřijmu, je status quo týkající se mateřství," uvedla Felixová. Nike žádala, aby měla smluvně zajištěno, že nebude trestána, pokud v měsících po porodu nebude podávat své obvyklé výkony. Poté vyjednávání uvázlo na mrtvém bodě.

Felixová se navíc cítila ze strany Nike pod tlakem rychlého návratu do formy, i když rodila akutním císařským řezem ve 32. týdnu těhotenství. Společnost v reakci na kritiku některých sportovkyň, jež se vyjádřily ještě před Felixovou, slíbila svůj přístup k těhotným sportovkyním přehodnotit.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články