Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Farah byl pasován na rytíře, usídlí se v Londýně a těší se na Arsenal

Čtyřnásobný olympijský vítěz Mo Farah byl povýšen do šlechtického stavu. Britský vytrvalec, který po uplynulé sezoně odešel z dráhy a bude závodit jen na silnici, může používat titul Sir. V Buckinghamském paláci ho pasovala na rytíře královna Alžběta II.

Mo Farah byl pasován na rytíře
zdroj: Reuters

Čtyřiatřicetiletý běžec se s domácím publikem rozloučil na šampionátu v Londýně titulem mistra světa na 10 000 metrů a stříbrnou medailí na poloviční trati. Do královského sídla dorazil s manželkou Taniou, na hlavě měl cylindr.

Rodák ze somálského Mogadiša byl vyznamenán za výkony na atletické dráze, kde od roku 2011 vedle olympijských triumfů získal i šest titulů mistra světa. "Jsem tak šťastný, že jsem byl oceněn tímto neuvěřitelným vyznamenáním od země, která je mým domovem od chvíle, kdy jsem se sem v osmi letech přistěhoval. Tehdy jsem neuměl ani slovo anglicky," řekl Farah.

Královna se ho při ceremoniálu zeptala, jestli úplně ukončil kariéru. "Řekl jsem jí, že ne, že se chystám běžet londýnský maraton, že chci jít na silnici. Ona řekla, že je to úžasné," vyprávěl Farah.

Kvůli rodině ukončil spolupráci s trenérem Albertem Salazarem, pod jehož vedením se v americkém Portlandu od roku 2011 připravoval, a plánuje se od příštího roku natrvalo usadit v Londýně. "Koupil jsem si permanentku na Arsenal. Když se vrátím, tak si to chci užít, být naplno v londýnském dění," řekl otec čtyř dětí, který se chystá fandit týmu českého gólmana Petra Čecha.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články