Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Emila držela nad vodou a mně dala můj první oštěp, vzpomíná Železný na Danu Zátopkovou

Díky rodinným vazbám se s Danou Zátopkovou znal celý život. Dokonce od olympijské vítězky z Helsinek dostal svůj první pořádný oštěp. Jan Železný vzpomíná na dnes zemřelou Danu Zátopkovou a oceňuje její výjimečnost.

Sport
zdroj: ČT4

Železného otec se s manželi Zátopkovými přátelil. "Znám i ty historky, kdy mi táta vyprávěl o Emilovi a o Daně. Pamatuju si, že jsem od Dany, která tehdy šéfovala vrhačům, dostal první kvalitní, pořádnej oštěp," vzpomínal světový rekordman a současný trenér.

Se Zátopkovou se potkával mimo jiné při svých soustředěních v Nymburce. "Bavili jsme se i o házení, ale ona věděla, že se technika posunula. Byla hrozně ráda, že ten oštěp je nahoře. Měla ráda Víťu Veselého a celkově se o to hrozně zajímala. Měla neuvěřitelnou paměť, to bylo něco neskutečného. To byla encyklopedie sportu, sledovala všechny závody. V tomhle byla mimořádná. Takový člověk se tady dlouho neobjeví," řekl.

Zátopková i jako velmi úspěšná sportovkyně žila ve stínu manžela Emila. "Ale já si myslím, že ona toho Emila hrozně držela nad vodou. Tihle dva lidi se potřebovali najít a našli se. Teď můžu říct, že v tuhle chvíli je už Dana šťastná, že je zase s Emilem," doplnil Železný.

Barbora Špotáková velmi ráda Zátopkovou navštěvovala. "Každé setkání s ní bylo vždy velmi příjemné, měla ohromný zájem o to, co se děje v současnosti, měla přehled, věděla o nás vše, kde a kdy jsme byli na závodech, měla zájem i o mladé atlety, hlavně oštěpaře a oštěpařky," vzpomínala.

Legendární atletku obdivovala pro její humor i vztah k pohybu. "Pro ni byl pohyb životem. Vím, že když jsem za ní chodila do nemocnice, a i přesto, že se cítila třeba hodně špatně, tak se snažila o pohyb, její kroužení rukama a nohama na nemocniční posteli bylo pověstné. To je jedna z věcí, kterou si od ní vezmu, udržovat se v kondici do dlouhověkosti. Dana byla velká bojovnice, měla několik zranění, ale vždy se z toho dostala," líčila Špotáková.

Mrzí ji, že s odchodem starších lidí odcházejí i jejich vzpomínky. "Její (Zátopkové) vyprávění jsem milovala, jsem proto ráda, že stihla napsat svoji knihu, kde nám kus ze sebe tady nechala," dodala Špotáková. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články