Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Echevarría ohromil Ostravu a říká: Cítím, že jsem schopný překonat světový rekord

Jako lídr světových tabulek se cítí nesvůj, ale na aktuálním dálkařském trůnu sedí po zásluze. Devatenáctiletý Kubánec Juan Miguel Echevarría doletěl během atletického mítinku Zlatá tretra v Ostravě do vzdálenosti 866 centimetrů, což byl nejdelší skok na světě od roku 2009. Navázal tak na nedělní větrný veleskok 883 centimetrů ze Stockholmu a přiznává, že čím dál častěji čelí otázkám, jestli zaútočí na světový rekord.

Juan Miguel Echevarría
zdroj: ČTK autor: Sznapka Petr

Halový mistr světa z Birminghamu, kde byl ještě jeho triumf překvapením, pokořil každým ze čtyř úspěšných pokusů na Městském stadionu ve Vítkovicích dosavadní rekord mítinku svého trenéra Ivána Pedrosa (835 centimetrů).

"Závod byl velmi kvalitní, všechny moje skoky byly velmi vyrovnané a byl jsem šťastný, jak nás lidé povzbuzovali. To, jak se začali zajímat o dálku, je skvělé," řekl Echevarría.

V čele letošních tabulek předstihl o osm centimetrů úřadujícího světového šampiona Luva Manyongu, kterého v přímém souboji porazil. "Být vedoucím mužem světových tabulek je pro mě zvláštní, protože jsem pořád velmi mladý atlet a myslím si, že toho mám ještě hodně před sebou," pokračoval Echevarría.

Je nám líto, video expirovalo.
Rekord mítinku Echevarríi ve skoku do dálky v Ostravě

Do roku 2018 vstupoval s osobním rekordem 828 centimetrů. Momentálně se pyšní maximálním výkonem v regulérních podmínkách takřka o čtyři decimetry delším. Je proto otázkou, kde se může zastavit.

"Lidé se mě často ptají na překonání světového rekordu Mikea Powella a já jim nedokážu odpovědět, zdali se to může stát teď, nebo v dalších letech. Nicméně cítím, že jsem toho schopný," dodal Echevarría.

Světové maximum legendárního Američana z MS v roce 1991 má hodnotu 895 centimetrů.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články