Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Dvousetmetrový ovál venku? Světová atletika ho chce povolit, plánuje i změnu rekordů

Světová atletika (WA) připravuje razantní změnu. Chce povolit ovály dlouhé 200 metrů nejen pro halové, ale také pro oficiální venkovní soutěže. Slibuje si od toho rozšíření atletických mítinků i tam, kde pro čtyřsetmetrový ovál nejsou podmínky. S tímto návrhem souvisí i chystané změny ve světových rekordech, o nichž WA nedávno informovala. V technických disciplínách už by se nemuselo rozlišovat mezi halovými a venkovními historickými maximy.

Femke Bolová si běží pro světový rekord
zdroj: Twitter @EuroAthletics

Návrhy bude při srpnovém MS v Budapešti schvalovat rada Světové atletiky, jejíž členové s nimi předběžně souhlasí. Platit by pak měly od 1. listopadu letošního roku.

Venkovní a halové soutěže s rozdílnými délkami oválů se v atletice dělí více než 150 let. Pod širým nebem a pod střechou jsou různé podmínky, takže WA vede dvě sady rekordů. Výjimkou je skok o tyči, kde je uznávané pouze absolutní maximum. Tato pravidla by se mohla brzy změnit.

Takzvaná "krátká dráha" by mohla být nejen v hale, i venku by se mohly překonávat rekordy na takto dlouhém oválu. "Svět možností se otevře pro organizátory mítinků, aby pořádali oficiální soutěže na sportovištích, která mají dostupná – venku či uvnitř, s dráhou dlouhou 200 nebo 400 metrů. Tato změna umožní a aktivně podpoří možnost, aby se dvousetmetrové dráhy přesunuly z haly ven, a nabídne dostupnější možnost městům, především těm, kde je prostor nedostatkovým zbožím," uvedl prezident WA Sebastian Coe.

Nadále by se měly konat v hale vrcholné atletické akce, jako jsou národní a kontinentální šampionáty nebo mistrovství světa. Atleti by však mohli plnit nominační požadavky i venku, což by bylo užitečné pro regiony s dobrými klimatickými podmínkami a bez atletických hal. Místo halových světových rekordů by měly být nově vedeny rekordy na krátké dráze. Bude jedno, jestli je atleti zaběhnou na dvousetmetrovém oválu v hale, nebo venku.

Přijde Fibingerová o rekord?

Z navrhovaného seznamu nově uznávaných světových rekordů také vyplývá, že v technických disciplínách už by měla být jen jedna rekordní hodnota.

Nově by se to mělo týkat skoku do výšky a do dálky, trojskoku i vrhu koulí, kde je halovou světovou rekordmankou od roku 1977 Helena Fibingerová. Československá koulařka tehdy v Jablonci nad Nisou zapsala 22,50 metru. Venkovní světový rekord má hodnotu 22,63 a drží ho bývalá reprezentantka Sovětského svazu Natalja Lisovská.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články