Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Dvořák vyhlíží další splněné limity pro HME. Snad alespoň polovina klapne, věří

Praha – Jednadvacet už je jistých, další o účast na halovém mistrovství Evropy v Bělehradě ještě musí zabojovat. Šéftrenér atletické reprezentace Tomáš Dvořák však zůstává optimistický. Věří, že se počet českých zástupců během víkendového republikového šampionátu zvedne a alespoň polovina z možných adeptů se kvalifikuje.

Šéftrenér českých atletů Tomáš Dvořák
zdroj: ČTK autor: Michal Doležal

Nejblíže rozšíření českých zástupců má v současnosti tyčkařka Romana Maláčová, která splnila národní limit a musí čekat na pozvání evropské federace. Dvořák je přesvědčen, že by jí k tomu výkon 451 centimetrů měl stačit. Před mistrovstvím republiky ve Stromovce vidí dalších asi deset adeptů na splnění limitu. "Doufám, že zhruba polovina z nich klapne," poznamenal.

Blízko limitu na šedesátce je například sprinter Jan Veleba. Tři centimetry dělí od limitu 226 cm výškaře Martina Heindla. "Trenér Janků říkal, že to o víkendu skočí, takže se budu těšit," poznamenal Dvořák. O ambicích dvojnásobného medailisty z halových mistrovství Evropy Jaroslava Báby prý kouč Jan Janků starší nehovořil. "Ale třeba i Jarda překvapí," doplnil Dvořák.

Pozvánku do vícebojařské soutěže na halovém ME má Kateřina Cachová, která ale zatím domácí kritéria pro nominaci nesplnila. "Jsme dohodnuti, že když překoná limit na krátké překážky, tak jí bude umožněn start ve víceboji, pokud se pro něj rozhodne," řekl šéftrenér.

Přihláška české výpravy na HME, které se koná od 3. do 5. března, se bude posílat ve čtvrtek. V neděli bude možné doplnit závodníky, kteří splní limit na víkendovém národním šampionátu.

Dvořák věří, že hodně českých atletů postoupí v Bělehradě do finále. "Aktuálně máme čtyři závodníky na medailových pozicích v evropských tabulkách," řekl. Z nich bude ve Stromovce chybět pouze koulař Tomáš Staněk, který se zranil na halovém mítinku v Ostravě. "Je víra, že se do halového mistrovství Evropy dá dohromady," uvedl kouč.

Je nám líto, video expirovalo.
Svoboda: Mentálně jsem zpátky, už mám zase hlad po vítězství

Vícebojař Adam Sebastian Helcelet by podle něj mohl ještě vylepšit výkon z mistrovství republiky, kde se osobním rekordem 6188 bodů zařadil na druhé místo letošních světových tabulek v sedmiboji. Zlatou medaili z HME v Praze bude obhajovat čtvrtkař Pavel Maslák. Druhou nejrychlejší Evropankou sezony je na hladké čtvrtce Zuzana Hejnová.

Dvořák litoval absencí kvůli zraněním. Halovou sezonu po potížích s achilovkou vynechal Jakub Holuša, úřadující halový mistr Evropy v běhu na 1500 metrů. Bolavé koleno nepustilo do závodů tyčkařku Jiřinu Ptáčníkovou.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články