Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Duplantis vylepšil v Birminghamu halové maximum, Hodgkinsonová zazářila na půlce

Švédský tyčkař Armand Duplantis na mítinku v Birminghamu vylepšil letošní halové světové maximum výkonem 605 centimetrů. Při svém třetím pokusu mohl překonat i světový rekord, laťka ve výšce 619 centimetrů ale nevydržela. Nejrychlejší osmistovkou za posledních dvacet let se blýskla Britka Keely Hodgkinsonová. 

Armand Duplantis
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Tobias Sterner

Dvaadvacetiletý Švéd byl proto po soutěži lehce zklamaný. "Pocity jsou smíšené, 605 cm je dobrý výkon, ale fakt jsem chtěl skočit 619. V hale jsou ty nejlepší podmínky k překonání světového rekordu, nefouká vítr. Vím, že na to mám a nemůžu to dostat z hlavy," uvedl Duplantis.

Před nadšeným publikem zvítězila na mítinku zlaté kategorie World Indoor Tour devatenáctiletá stříbrná olympijská medailistka z Tokia v čase 1:57,20 minuty a zařadila se na šesté místo v historických světových tabulkách.

Rychleji naposledy běžela při světovém rekordu 1:55,82 Slovinka Jolanda Čeplaková 3. března 2002. Přesně v ten den se Hodgkinsonová narodila, takže teprve za dva týdny oslaví dvacetiny. V tabulkách se zařadila hned za legendární Marii Mutolaovou (1:57:06), čtvrté místo patří Ludmile Formanové (1:56,90).

V závodě na 400 metrů uzavřeli šestičlennou výsledkovou listinu Patrik Šorm a Pavel Maslák. Šorm časem 46,72 zaostal za nedávným osobním rekordem ze Stromovky o 47 setin, český rekordman Maslák byl o osm setin pomalejší, ale poprvé v sezoně se dostal pod 47 sekund.

Zvítězil Američan Khamari Montgomery (45,72). Na třetím místě se devatenáctiletý britský sprinter Edward Faulds blýskl evropským juniorským rekordem 46,16. O 23 setin vylepšil 38 let starý výkon Němce Thomase Schönlebeho.

Na patnáctistovce doběhla osmá ve svém letošním maximu Kristiina Mäki. Časem 4:09,55 odsunula v letošních českých tabulkách na druhé místo Dianu Mezuliáníkovou, od osobního rekordu ji dělilo 1,14 sekundy. Zvítězila etiopská mílařka Dawit Seyaumová (4:04,35).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články