Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
CBK Mersin - ZVVZ USK Praha

Druhá česká medaile. Bába skončil ve výšce třetí

Göteborg – Výškař Jaroslav Bába skončil na halovém mistrovství Evropy v Göteborgu na třetím místě. Výkonem 231 cm nestačil jen na Rusy Mudrova a Dmitrika, pro českou reprezentaci tak získal druhou medaili. Naopak vítězka loňského letního evropského šampionátu Jiřina Svobodová skončila výkonem 462 cm v tyčce čtvrtá. Běžkyně Zuzana Hejnová a Denisa Rosolová postoupily v závodu na 400 metrů s přehledem do nedělního finále, stejně jako Pavel Maslák.

Jaroslav Bába
zdroj: AP Photo autor: Matt Dunham

Bába přidal po pátečním bronzu koulaře Ladislava Prášila na konto české výpravy druhou medaili. Pro osmadvacetiletého výškaře je to čtvrtý cenný kov z velké akce: Ve sbírce má i olympijský bronz z Atén a třetí místo z halového mistrovství světa v roce 2004. O centimetr si vylepšil letošní maximum. Lepší byli jen Mudrov (235 cm) s Dmitrikem (233).

"Jsem rád, že jsem tu medaili získal. Bojoval jsem, chtěl jsem získat i víc, chtěl jsem vyhrát. Ale už mě to nepustilo," uvedl Bába. Po nezdaru na 233 si nechal další dva pokusy na 235 cm. "Pokusy to nebyly špatné. Nevím, jestli by to bylo lepší, kdybych byl stoprocentně zdravý, ale jsem rád, že to dopadlo aspoň tak," řekl výškař, kterého tahalo tříslo.

Jaroslav Bába mezi medailisty soutěže výškařů
zdroj: AP autor: Adam Ihse

Stejnou výšku jako Svobodová zdolala ve finále tyčky i bronzová Ruska Anželika Sidorovová. Českou tyčkařku o cenný kov připravila jedna oprava na 452 cm, které Ruska skočila napoprvé. Zvítězila Britka Holly Bleasdaleová, která až v rozeskakování předčila Annu Rogowskou z Polska. "Pokazila jsem si to sama, i když to je k vzteku. Ale myslím, že je to docela slušné zakončení sezony, která byla jako na houpačce," řekla Svobodová.

Do finále běhu na 400 metrů postoupily všechny tři české medailové naděje. Pavel Maslák suverénně vyhrál první semifinále za 46,18 a zaostal jen o čtyři setiny za svým národním rekordem z loňského roku. Ve druhém běhu ho předčil Rus Pavel Trenichin, který se výkonem 46,00 posunul do čela evropských tabulek v tomto roce. Dosud nejrychlejší Evropan Ir Brian Gregan bude ve finále chybět poté, co úvodní semifinálový běh nedokončil.

Maslák se přitom při pátečních rozbězích moc dobře necítil. "Nevím, jestli mě včerejší čtvrtka prošťouchla, nebo jsem se teprve rozcvičil. Teď to bylo o něčem jiném," prohlásil spokojeně. Od začátku vedl a dal ještě víc sil do druhého kola. "Myslím si, že jsem i míň vytuhl než v pátek. Snad to bude ve finále dobré," uvedl loňský šampion z Helsinek, jenž si věří na medaili. "Určitě na zlato a na čas pod 46 sekund. Zvedlo mi to hodně sebevědomí," dodal Maslák.

Hejnová s Rosolovou poběží na čtvrtce o medaile

Zuzana Hejnová a Denisa Rosolová ve druhém semifinále obsadily druhé a třetí místo za Britkou Perri Shakesovou-Draytonovou, která se časem 51,03 sekundy posunula do čela letošních evropských tabulek. Hejnová na druhém místě si vylepšila halový osobní rekord o téměř celou sekundu na 51,27. "Říkala jsem si, že formu mám, že bych mohla běžet kolem 51,5, ale tohle jsem opravdu nečekala. Moc hezký závod," prohlásila bronzová olympijská medailistka v běhu na 400 metrů překážek.

Obhájkyně titulu Rosolová byla třetí v čase 52,12, čímž dosáhla svého nejlepšího výkonu v sezoně. "Mrzí mě, že mám třetí nejrychlejší čas z obou semifinále a budu mít první dráhu. Ale budu o medaili bojovat," uvedla. V boji o medaile bude chybět favorizovaná Ruska Ksenija Ustalovová, která přijela do Švédska jako první žena evropských tabulek, ale v prvním semifinále upadla. V pomalejším úvodním běhu zvítězila Rumunka Angela Morosanuová za 52,24.

Účast ve finále osmistovky unikla o tisíciny sekundy Lence Masné, která doběhla ve druhém semifinále ve stejném čase jako Irka Ciara Everardová, ale cílová kamera ji odsunula na nepostupovou čtvrtou pozici. Napodobila tak stejně těsné páteční vyřazení Lucie Škrobákové v semifinále běhu na 60 metrů překážek.

Ve skoku do dálky obhájila titul z Paříže Ruska Darja Klišinová. Vítězství ozdobila nejlepším výkonem roku 701 cm, jímž si zároveň vylepšila osobní maximum v hale. Do čela světových tabulek této sezony se dostali i nejrychlejší dva muži v běhu na 60 metrů, titul získal Francouz Jimmy Vicaut před Britem Jamesem Dasaoluem. Oba zaběhli čas 6,48.

Helcelet je v polovině sedmiboje pátý

Na průběžném pátém místě přenocuje sedmibojař Adam Sebastian Helcelet. Ve čtyřech úvodních disciplínách nasbíral 3 370 bodů a na třetí místo ztrácí 72 bodů. Skutečnost se dost liší od Helceletových představ o povedeném závodu. Přestože zaběhl nejrychlejší šedesátku sezony 7,07 sekundy, nebyl vůbec spokojený. "Letos mi to prostě rychle neběhá, nevím," krčil rameny jednadvacetiletý vícebojař.

Náladu si spravil osobním rekordem ve skoku dalekém (749 cm), ale o průběžný náskok zhruba 30 bodů na své sedmibojařské maximum přišel hned vzápětí při nepovedeném vrhu koulí (14,48). Neuspokojila ho ani výška, kde umí víc než 202 cm. Pokud by chtěl bojovat o medaili, bude muset ve druhém dnu atakovat tři osobní rekordy.

Adam Sebastian Helcelet
zdroj: AP autor: Matt Dunham

"Nejsem vůbec spokojený, snad jen s tou dálkou," hodnotil po prvním dnu. "Celou sezonu jsem neměl formu, ale teď jsem se opravdu cítil dobře. Čekal jsem čtyři osobáky," prohlásil. "Přišel jen jeden v dálce, kde jsem se srovnal až ve třetím pokusu," uvedl.

Podle přihlášek neměl mít sedmiboj valnou úroveň, ale většina atletů láme jeden osobní rekord za druhým a na cenný kov bude třeba atakovat hranici 6 100 bodů. "Je to neuvěřitelné. Všichni závodí výborně, jen já ne," řekl Helcelet. Po prvním dnu vede Srb Michail Dudaš, který nasbíral 3 476 bodů.

Jan Kudlička
zdroj: ČTK/AP autor: David J. Phillip

Kudlička je ve finále, z rozběhu prošly obě sprinterky

České sprinterky Kateřina Čechová a Barbora Procházková se kvalifikovaly do semifinále v běhu na 60 metrů. Čechová v prvním rozběhu obsadila třetí postupové místo a časem 7,25 sekundy zaostala jen setinu za vlastním českým rekordem z letošního domácího šampionátu. Druhá česká sprinterka Procházková skončila ve svém rozběhu až pátá, ale čas 7,40 jí stačil k postupu.

Kvalifikaci tyčkařů zvládl i Jan Kudlička, který překonal 570 centimetrů a postoupil do zítřejšího finále. Díky tomuto výkonu si zajistil i účast na letním světovém šampionátu v Moskvě, neboť se jedná o přísnější limit A. Znalost soupeřů ve druhé kvalifikační skupině přiměla Kudličku trochu zariskovat. Protože skočil 570 cm na první pokus a měl během své série jediný nezdařený pokus, tušil, že to bude na postup stačit.

Rozhodl se proto šetřit síly a limit 575 cm už nepokoušet. "Museli by si všichni naskákat osobáky, což se na velkých akcích moc nestává," prohlásil Kudlička, který měl stejný zápis jako Brit Steven Lewis. "Tak jsme se spolu domluvili, že bychom přinejhorším seděli na tribuně," usmíval se. "Chtěli jsme pošetřit síly na finále," uvedl tyčkař, který 570 cm na velké akci dosud nikdy neskočil.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články