Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Drahotová získala první českou medaili na ME

Curych – Anežka Drahotová vyhrála první seniorskou medaili. Devatenáctiletá všestranná sportovkyně obsadila v závodu chodkyň třetí místo. Na curyšském Letzigrundu se dnes představí celkem 14 českých reprezentantů. Ve hře budou ještě další dvě velké medailové naděje – tyčkařka Jiřina Svobodová a zejména oštěpařka Barbora Špotáková, jež bude útočit na poslední zlato, které ještě ve své jinak bohaté sbírce nemá. Přímý přenos vysílá ČT sport a náš web od 17:20.

Anežka Drahotová (uprostřed) na ME v Curychu
zdroj: AP autor: Walter Bieri

Anežka Drahotová obsadila na mistrovství Evropy třetí místo v chůzi na 20 km a získala v Curychu pro českou atletickou výpravu první medaili. Devatenáctiletá juniorská mistryně světa zlepšila o pět sekund vlastní národní rekord na 1:28:08 a prohrála pouze se zlatou Ruskou Elmirou Alembekovovou a Ukrajinkou Ljudmilou Oljanovskou.

Drahotová, která úspěšně kombinuje chůzi s během a jízdou na kole, už letos zazářila na juniorském MS v Eugene, kde vyhrála chůzi na deset kilometrů v nejlepším světovém čase své věkové kategorie. V ulicích Curychu se dnes prosadila i na dvojnásobné trati.

"Jsem moc spokojená, medaile je pro mě cenná, bylo ve startovní listině hodně chodkyň s lepšími časy," radovala se Drahotová. Chvíli dokonce věřila i v lepší medaile, neboť na 17 kilometru se cítila skvěle, ale pak jí došly síly. "Být to o kilometr delší, tak opravdu nevím. Potřebuju si po závodu lehnout a oni hned přivezli kolečkové křeslo. Já sem se snažila rychle vstát, abych neměla fotky na vozíku," usmívala se.

Nejvyšší účastnice celého pole často odvážně udávala tempo a při rozhodujícím úniku čtyři kilometry před cílem byla ve vedoucí trojici. Z ní se po dalších dvou kilometrech začala nezadržitelně vzdalovat Ruska Alembekovová. Drahotová až do cílové rovinky byla na druhém místě, až v závěru ji o sekundu předstihla Oljanovská. Druhá česká chodkyně Lucie Pelantová odstoupila na osmém kilometru v době, kdy byla na posledním místě.

Klučinová upadla a je poslední

Eliška Klučinová na ME v Curychu v dobrém vzpomínat zřejmě nebude. Na úvodní disciplíně sedmiboje, 110 metrech překážek, po těžké kolizi na poslední překážce měla co dělat, aby doklopýtala do cíle. Kvůli zranění nohy tak na šampionátu končí.

Čas 14,40 s byl o šest desetin horší než její letošní osobní rekord z Kladna a zařadil ji až na poslední místo z 24 účastnic. Klučinová, o níž se hovořilo jako jedné z medailových nadějí, pak při rozcvičování na výšku pro bolesti v nártu ze soutěže odstoupila. Nejlepším časem 13,05 s vykročila k obhajobě zlata z Helsinek Francouzka Antoinette Nanaová-Djimouová.

"Na osmé překážce jsem zakopla, a jak jsem se to snažila vybrat, přetočila jsem si nohu. Poranila jsem si nárt, nemůžu běžet ani se odrazit," posteskla si Klučinová. Vyšetření u lékaře ukázalo, že nemá nic zlomeného. "Zkusila jsem si vzít něco proti bolesti, ale bohužel to nejde ani tak," dodala smutně.

Kudlička zdolal 560 cm a jde do finále

Z dopolední kvalifikace proklouzl do sobotního finále tyčkař Jan Kudlička, když limit 560 cm zdolal až na poslední pokus. Majitel bronzu z halového MS v Sopotech riskantně vynechal 550 cm, které by k postupu stačily, a o deset centimetrů výš uspěl až napotřetí. Michal Balner ztroskotal už na 540 cm.

"Mám problém odhadnout, jak budou ostatní skákat," přiznal Kudlička taktické zaváhání, ale komplikace v kvalifikaci jeho odhodlání bojovat o medaili nezměnily. "Bylo to se štěstím. Ale třeba to byl klíčový moment celé soutěže," řekl český tyčkař.

Neuspěl bronzový kladivář z loňského mistrovství světa Lukáš Melich. Výkon 73,48 m stačil jen na třinácté místo, k postupu mu scházelo 37 centimetrů, o které ho v poslední sérii přehodil Bělorus Pavel Barejša. Melich nebyl svým vyřazením příliš překvapen. "Celá sezona je taková prapodivná. Nechtěl jsem to lámat přes koleno. Lepší je vybrat si slabší sezonu teď než za rok na mistrovství světa nebo na olympiádě," řekl Melich.

Finále Barbory Špotákové začne ve 20:40 a jejím největšími soupeřkami jsou zejména Němka Linda Stahlová, která drží letošní nejdelší hod na světě 67,32 metru, a Slovinka Martina Ratejová. Svobodová začne obhajovat svůj titul z Helsinek v 19:19.

Sledovaná rovněž bude kvalifikace oštěpařů, do níž nastoupí mistr světa i Evropy Vítězslav Veselý. Ten hází v první skupině od 17:30, finálový limit je 81 metrů. Spolu s ním se o něj budou pokoušet Petr Frydrych a Jakub Vadlejch.

Bojovat o postup do finále budou Denisa Rosolová v 18:10 v běhu na 400 metrů překážek, Lenka Masná na osmistovce (18:38) a Petr Svoboda od 19:15 na krátkých překážkách, kterého by případné finále čekalo ještě týž večer.

Čtvrteční program ME v atletice:

17:30 a 18:45 oštěp muži kvalifikace (Frydrych, Vadlejch, Veselý),

18:10 400 m př. ženy semifinále (Rosolová),

18:38 800 m ženy semifinále (Masná),

19:15 110 m př. muži semifinále (Svoboda),

19:19 tyč ženy finále (Svobodová),

19:42 200 m ženy semifinále,

19:50 koule sedmiboj,

20:10 trojskok muži finále,

20:15 200 m muži semifinále,

20:40 oštěp ženy finále (Špotáková),

20:45 3000 m př. muži finále,

21:12 200 m sedmiboj,

21:50 110 m př. muži finále.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články