Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Dostala jsem nový impulz. Snad půjdu nahoru, věří "částečná" trojskokanka Hrubá

V minulosti s touto cestou uspěla Šárka Kašpárková, nyní se o to samé pokouší Michaela Hrubá. Někdejší juniorská mistryně světa mezi výškařkami zkouší momentálně štěstí i v trojskokanském sektoru. Její srdcovou disciplínou ale prý zůstává výška. V Ostravě nicméně v trojskoku skončila šestá výkonem těsně za 13 metrů.

Michaela Hrubá s trenérem Jaroslavem Bábou
zdroj: ČTK / CPA

Pro experiment s trojskokem se rozhodla, aby se pokusila zlomit výkonnostní stagnaci ve své hlavní disciplíně. "Když trénujete čtyři roky a furt se nic neděje, začínáte laborovat s tím, co se děje. Přece jen předtím byly výsledky každý rok. Bylo to spojené se zraněním, které každé dva roky přišlo," popsala své rozpoložení.

Věří, že jí nový impulz může pomoci. "Trénovala jsem pořád na výšku, bylo to podobné, moc se neměnilo. Teď, jak jsem začala trénovat s trojskokany, je trénink víc založený na dynamice a výbušnosti. Teď trénuju s novou skupinou přípravu, ale techniku na výšku děláme pořád s Jardou Bábou," přiblížila atletka, která obecnou přípravu absolvuje ve skupině Milana Kováře.

Je nám líto, video expirovalo.
Czech Indoor Gala: Rekordy pro Sasínka a Vondrovou

Oživení jí pomohlo i ve výšce. V této sezoně dvakrát překonala 187 centimetrů. "To je pro mě po těch třech letech, kdy jsem skákala furt mezi 180 a 185, nový impulz, který nastartuje vzestupnou tendenci," věří Hrubá.

V trojskokanském sektoru je zatím výkonnostně zhruba na třinácti metrech. Bojuje s technikou. "Nejsem si schopná pro ten odraz ještě pořádně hrábnout jako trojskokanky. Většinou dopadnu a dostanu pecku. Já potřebuju v tom zůstat letět, v tom stavu beztíže si počkat. Až se to naučím, věřím, že udržím i rychlost a doletím dál," líčila.

Ráda by se v trojskoku posunula v této sezoně za třináct a půl metru. "Myslím si, že na to je. Mně se stává, že když udělám dobře ty první dva, tak poslední skok do písku je strašný kopec. Když to udělám dobře a bude to dál, těch 40 centimetrů tam může být. Když se to rozloží, je to 13 centimetrů na jeden skok," řekla.

Zatím ale nepřemýšlí o tom, co by ji přesvědčilo, aby se trojskoku začala věnovat naplno. "Já pořád tajně doufám, že se co nejdřív dostanu přes 190 a zase se mi otevřou brány světové atletiky ve výšce. Moje srdce pořád bije pro výšku," svěřila se. "Je to jednosměrná cesta, kdybych začala trénovat na trojskok, už bych se nemohla vrátit k výšce. Byla bych nejradši, kdybychom to dokázali kombinovat," dodala.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články