Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Dostal jsem Emilovy pantofle a pochopil, že jsme si blízcí. Režisér Ondříček o vztahu s Danou Zátopkovou

V polovině srpna se v kinech objeví film Zátopek. Režisér David Ondříček na něm pracoval několik let, Dana Zátopková už jej ale bohužel nezhlédne. Ondříček na legendární atletku, která dnes zemřela ve věku 97 let, bude vzpomínat jako na ženu sršící i v pozdním věku optimismem a energií.

Martha Issová (Dana Zátopková) a Václav Neužil (Emil Zátopek)
zdroj: ČTK autor: Hlaváčová Monika

"Dal nás dohromady Karel Engel, fenomenální zápasník a nejbližší přítel Dany Zátopkové. Ten mě k ní přivedl poprvé, ale Dana Zátopková byla velice zdrženlivá a opatrná. Dlouho mne zkoumala, jestli mi dá povolení k tomu, abych ztvárnil příběh její a jejího muže," řekl Ondříček.

Až po několika letech se podle něj "ledy prolomily". "Pochopil jsem, že mám určité privilegium, když mě pozvala, abych si přečetl v rukopise její knihu. Měl jsem tu možnost číst ji po několik týdnů na několika návštěvách u ní doma. Na těch posledních jsem pochopil, že jsme si blízcí, když mi půjčila pantofle Emila Zátopka. Byly mi malé, ale hrdě jsem si je obul a četl jsem si knihu Náš život pod pěti kruhy," řekl.

Podívejte se na dokument Zátopek režiséra Davida Ondříčka:

Je nám líto, video expirovalo.
Zátopek

Před kamerou se sešli Václav Neužil mladší, Martha Issová nebo Anna Schmidtmajerová. Ondříčkova partnerka Issová ve filmu hraje právě Zátopkovou. "Poslední setkání s Danou Zátopkovou měla Martha (Issová). Bylo to dojemné, bylo to loni v den jejích narozenin," vzpomínal Ondříček.

"Šla za ní domů a Dana ji pasovala ještě se svojí kamarádkou na oštěpařku a na svoji nástupkyni. Martha tam šla unavená a s obavami, o čem si budou povídat. Ale odcházela po několika hodinách úplně nabitá energií. Dana Zátopková ve svých 97 letech sršela optimismem a energií, což je neuvěřitelné," uzavřel.

Životopisné drama Zátopek se na plátnech kin objeví 13. srpna. Na 19. září pak připadá výročí narození legendárního vytrvalce a čtyřnásobného olympijského vítěze; ve stejný den se v roce 1922 narodila i jeho manželka.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články