Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Dopingový hříšník Chambers zaběhl evropský rekord na 60 metrů

Turín - Kontroverzní britský sprinter Dwain Chambers zaběhl na halovém mistrovství Evropy v Turíně evropský rekord v závodu na 60 metrů. Časem 6,42 sekundy překonal běžec s dopingovou minulostí už v semifinále o tři setiny dosavadní maximum Francouze Ronalda Pognona z roku 2005.

Rychleji v minulosti běželi jen Maurice Greene, k jehož jedenáct let starému světovému rekordu se Chambers přiblížil na tři setiny, a další Američan Andre Cason (6,41). 

Do Turína přijel třicetiletý Brit jako držitel nejrychlejšího času sezony 6,51, který výrazně vylepšil. Druhý v semifinále skončil jeho krajan Simeon Williamson s výkonem o plných 15 setin horším.

Chambersova dopingová minulost

Chambers si odpykal v letech 2003 až 2005 dvouletý trest za doping, když byl jako první sportovec pozitivně testován na anabolický steroid THG, vyvinutý sanfranciskou laboratoří BALCO. O svých bohatých zkušenostech s užíváním nedovolených látek napsal knihu "Závod proti mně: Můj příběh", která vyjde hned po šampionátu v Turíně a jíž svým výkonem udělal výbornou reklamu.


Bývalý mistr Evropy na stovce, který o zlato z Mnichova 2002 po dopingovém nálezu dodatečně přišel, se po vypršení trestu snažil prorazit v americkém fotbalu. Nakonec se vrátil k atletice, ale dlouho musel bojovat s averzí britských funkcionářů i některých svých kolegů, než znovu mohl obléknout reprezentační dres. 

Loni startoval na halovém mistrovství světa ve Valencii přes odpor části svazového vedení a získal na šedesátce stříbro. Letos už s nominací do Turína žádné problémy neměl. Na olympijské hry se však už nikdy kvůli zákazu Britského olympijského výboru nepodívá.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články