Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Domácí atletický šampionát ozdobí Špotáková a Veselý

Praha - Oštěpaři budou ozdobou víkendového mistrovství České republiky v atletice ve Vyškově. Olympijská vítězka a světová rekordmanka Barbora Špotáková je druhou ženou letošních světových tabulek, Vítězslav Veselý letos dokonce hodil nejdál ze všech. Oba budou závodit naposledy před blížícím se ME v Helsinkách. Domácí mistrovství je poslední možnosti splnit limity k účasti na kontinentálním šampionátu.

Ilustrační foto
zdroj: ČT sport

"Je to příjemné vrátit se z Prahy na Moravu a vyjet v den závodu z domu, to je větší pohoda," prohlásil na dnešní tiskové konferenci Veselý. "Já jsem ve Vyškově závodil před dvěma lety a je tam strašně příjemný stadion s dobrým zázemím a pěkným okolím," těšil se. Užije si prý i závody bez stresu. "ME je už za dva týdny, takže si o víkendu v klidu zahážu," řekl vedoucí muž Diamantové ligy.

Špotáková má letos formu jako hrom a čeká ji třetí závod v rychlém sledu. V sobotu si v New Yorku vylepšila letošní maximum a krátce po návratu vyhrála i pondělní Memoriál Josefa Odložila kvalitním výkonem za 65 metrů, třebaže byla unavená. Po nedělní soutěži ve Vyškově se rozhodne, zda pojede na mistrovství Evropy do Helsinek, nebo zda dá přednost přípravě na olympijské hry, kde bude obhajovat titul.

Je nám líto, video expirovalo.
Reakce Vítězslava Veselého a Jana Kudličky

Šampionát ve Vyškově však bude i několik tuzemských favoritů postrádat. Kvůli bolavému zápěstí nebude skákat Jiřina Ptáčníková, která je čtvrtou tyčkařkou na světě a letos už se dvakrát pokoušela o český rekord. "Rozbujel se jí v zápěstí zánět a omezovalo ji to. Chce se doléčit," řekl kouč reprezentace Tomáš Dvořák.

Výškař Bába se dostává do formy

Kvůli mírným zdravotním potížím nepoběží překážkář Josef Prorok a do výšky nebude skákat Oldřiška Marešová, oba už limit na ME mají. Naopak po zranění se vrací překážkářka Lucie Škrobáková.

Nové tvrdší tyče, na nichž by mohl atakovat český rekord, bude mít k dispozici Jan Kudlička. Zuzana Hejnová poběží kratší trať s překážkami, naopak třetí start na čtyřstovce s "plůtky" čeká Denisu Rosolovou, která stále neví, jakou disciplínu pro ME zvolí.

Čeká se na výkon výškaře Jaroslava Báby, který se dostává v posledních dnech do formy, ve výšce žen by měla kralovat čerstvá česká rekordmanka v sedmiboji Eliška Klučinová. Čtyřstovkař Pavel Maslák poběží 100 a 200 metrů, na čtyřstovku nastoupí půlkař Jakub Holuša.

ČAS zveřejní nominaci do Londýna

Po skončení nedělního programu zasedne trenérská rada, která připraví návrh nominace. Tu by v pondělí mělo schválit předsednictvo Českého atletického svazu (ČAS). Aktuálně má nominaci jistou 36 závodníků a očekává se, že ještě pár reprezentantů přibude.

Příští týden ve středu musí ČAS odevzdat na Český olympijský výbor předběžnou nominaci do Londýna, limity na OH však mohou atleti plnit až do 7. července.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články