Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Domácí atletickou sezonu otevře malý mítink na Kladně. Věřím, že letos stihneme i MČR, říká Varhaník

Jedním z prvních sportů, v kterém se po koronavirové krizi začně soutěžit, by měla být atletika. Už 1. června by se po republice mělo konat na sto malých mítinků. Startuje tak iniciativa Spolu na startu. "Je to pro nás akce, která by měla vrátit atlety do soutěžního režimu," uvedl předseda Českého atletického svazu (ČAS) Libor Varhaník.

Je nám líto, video expirovalo.
Varhaník: Věřím, že letos stihneme i MČR

"Uvědomujeme si, že atleti trénují proto, aby závodili a na nás, co v atletice pracujeme je, abychom jim to umožnili. Ta akce by měla být průsečíkem všech věkových kategorií," dodal Varhaník.

Středobodem celé akce bude kladenský stadion Na sletišti, kde by se měla představit česká špička včetně Barbory Špotákové, Tomáše Staňka nebo Pavla Masláka.

"Zároveň budeme virtuálně propojeni s dalšími zhruba sto místy, kde by měly probíhat mikrozávody v mantinelech současných protiepidemiologických opatření," přiblížil předseda ČAS.

Svaz při přípravě závodu zatím pracuje s počtem padesáti osob. Pokud se restrikce uvolní, je připravený reagovat. "Na Kladně připravujeme tři disciplíny, kouli mužů, oštěp žen a závod mužů na 300 metrů. To případně něčím doplníme. Ale už teď je to dvakrát osm závodníků v technických disciplínách a šest běžců, k tomu rozhodčí, pořadatelé a štáb ČT," vysvětlil Varhaník.

Staněk o velkých metrech v Kladně nesní

Velmi pozitivně vnímá návrat k závodění koulařský šampion Staněk. "Snažíme se maximálně trénovat i přes veškeré zákazy a omezení. A když slyšíte, že vám ruší jeden závod za druhým, tak to není nic příjemného. Takže to vítám, protože budeme mít konečně možnost ukázat, co jsme natrénovali," uvedl trojnásobný medailista z halových šampionátů.

Žádná zvláštní očekávání ale před Kladnem nemá. "Je to první závod, v nových podmínkách a po úplně jiné přípravě, než na kterou jsem zvyklý. Takže těžko můžu říct, že hodím někam bůhvíjak daleko," přiznal Staněk.

Akcí Spolu na startu ale atletická sezona teprve začíná. "Pevně doufáme, že sezona začne už 25. května, aby si atleti měli šanci vyzkoušet podmínky před tím ostrým startem. Plánujeme sérii šesti takových mikromítinků, které by měly dát šanci zejména reprezentantům prověřit jejich formu. Pět bude klasických a jeden vícebojařský," nastínil Varhaník.

Ohledně druhé poloviny sezony zůstává předseda ČAS optimistický. "Až se doufejme o prázdninách ještě více uvolní pravidla, tak uvidíme, jak budeme postupovat dál. Ale pořád věřím, že stihneme hlavní část sezony včetně mistrovství republiky," dodal.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články