Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Domácí atletická sezona se rozjede ve velkém a s elitními hvězdami

Při zahájení domácí atletické sezony se bude 1. června na elitním mítinku v Kladně závodit v pěti disciplínách místo původně plánovaných tří. K ženskému oštěpu, mužské kouli a běhu na 300 metrů mužů přidal svaz závod na 1000 metrů s elitními českými mílařkami a sprint na netradiční distanci 100 yardů, kterého se zúčastní spoludržitel českého rekordu na sto metrů Jan Veleba. Za účasti reprezentantů se budou souběžně konat mítinky v Plzni a Kolíně. K akci Spolu na startu se už připojilo 165 oddílů a klubů napříč Českou republikou.

Česká čtvrtkařská štafeta
zdroj: Twitter.com/czatletika

Volnější ruce mají pořadatelé díky zvýšení maximálního počtu účastníků hromadných akcí. Původně se počítalo s padesátkou osob, ale nyní je už možné pořádat akce pro stovku lidí. A od 25. května se očekává další zvýšení kvóty.

V Kladně se tak nad rámec původního programu budou moci utkat v přímém souboji na kilometrové trati Simona Vrzalová, Kristiina Mäki a Diana Mezuliáníková. Závod se nabízí jako odveta za halové mistrovství republiky, kde Mezuliáníková obě rivalky na 1500 metrů porazila a společně s titulem z osmistovky získala double.

Na anglosaské vzdálenosti 100 yardů (91,44 metru) se Veleba utká se svým svěřencem Dominikem Záleským. "Připravovali jsme se, jak nejlépe jsme v daných podmínkách mohli, tak věřím, že dokážeme předvést solidní výkony. Podle tréninkových ukazatelů by to s Dominikem mohl být velmi zajímavý souboj," uvedl Veleba.

Už dříve byly jako hlavní hvězdy kladenského mítinku avizováni Barbora Špotáková, Tomáš Staněk a Pavel Maslák. Světová rekordmanka Špotáková se v oštěpařském sektoru utká mimo jiné s úřadující vicemistryní Evropy Nikolou Ogrodníkovou. Ve startovní listině bude i někdejší juniorská mistryně Evropy Nikol Tabačková.

Českého rekordmana Staňka čeká duel s někdejším dvojnásobným bronzovým medailistou z HME Ladislavem Prášilem. Na mužské třístovce se vedle Masláka představí i další členové čtvrtkařské štafety Jan Tesař, Patrik Šorm a Michal Desenský.

Závodit se bude i v Plzni a Kolíně

Plzeňský mítink láká na technické disciplíny. V domácím diskařském kruhu se utkají dvojčata Jakub a Michal Forejtovi, medailisté z loňského juniorského mistrovství Evropy. K vidění bude také výška s Michaelou Hrubou, Bárou Sajdokovou a Klárou Krejčiříkovou a tyčka s Janem Kudličkou, Matějem Ščerbou a Danem Bártou.

V Kolíně se poběží kilometr s elitním českým půlkařem Filipem Šnejdrem nebo závod na 100 metrů překážek s celou domácí špičkou včetně zkušené Lucie Koudelové.

Kladenský mítink a vstupy z Plzně a Kolína bude od 17 do 19 hodin vysílat ČT sport. Díky výjimce bude stream na webu ctsport.cz přístupný i v zahraničí. "Jsem rád, že se budeme moci podělit o tento unikátní zážitek v těžké době i se světovým atletickým hnutím a ukázat možnou cestu k zahájení závodní sezony alespoň v domácích podmínkách," uvedl předseda Českého atletického svazu Libor Varhaník.

Původně plánovaná meta alespoň stovky mítinků v jeden den je už nyní výrazně překročena. Atleti se předvedou v různých disciplínách i kategoriích podle rozhodnutí pořadatelů.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články