Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Divoká cesta Duplantise přes oceán. Tyče mu do letadla nevzali, do Francie pro ně musel řidič

Dostat se z USA do Evropy není v době velmi omezeného cestování kvůli koronaviru jednoduchý úkol. Armand Duplantis se toho však nezalekl a povedl se mu husarský kousek. Světový rekordman ve skoku o tyči se zřejmě jako první elitní atlet dostal přes oceán a v cestě za jeho cílem, kterým je čtvrteční mítink v Oslu, ho nezastavily ani další komplikace. Tyče, jež se do letadla nedostaly, mu museli přivézt z Francie.

Mondo Duplantis
zdroj: ČTK/PA autor: Ian Rutherford

Dvacetiletý švédský reprezentant se narodil v USA a žije v Louisianě. Ve čtvrtek bude jednou z hvězd exhibičního mítinku Impossible Games, který v Oslu nahradí tradiční podnik Diamantové ligy. Na rozdíl od jiných atletů se do něj nezapojí na dálku, bude přímo na stadionu.

S trenérem a otcem Gregem se rozhodli riziko cestování podstoupit. "Neskáčete o tyči, abyste byli v bezpečí. Je tam určitá míra rizika, ale Norsko zatím v boji s koronavirem odvedlo skvělou práci. Opravdu ho nepovažujeme za rizikovější než Louisianu," uvedl Greg Duplantis.

V pátek jeho syn vyrazil z Lafayette do New Orleans, odkud odletěl do Stockholmu. Hodinu cesty od švédské metropole v Uppsale má dům Duplantisova švédská matka Helena a úřadující vicemistr světa zde obvykle tráví letní sezonu. Do Osla je to šest hodin jízdy.

Zatímco Duplantis navzdory chudým letovým řádům spojení našel, pro jeho tyče to bylo o dost složitější. "Ze Spojených států teď létá hrozně málo letů. A obecně je čím dál méně leteckých společností, které přijímají tyče. Nedokázali jsme najít let z New Orleans, který by je vzal," líčil Greg Duplantis.

Jeho syn měl naštěstí sadu tyčí také ve Francii ještě z halové sezony, ve které posunul světový rekord na 618 centimetrů. "Ukázalo se, že to bylo asi nejhorší místo, kde je mohl nechat, protože je to jedna z nejuzavřenějších zemí. Ale najali jsme si řidiče, aby je náklaďákem odvezl z Francie do Švédska. Už jsou ve Švédsku," uvedl Greg Duplantis.

V ochozech stadionu Bislett nebudou kvůli omezením diváci, ale mohou se dívat z okolních balkonů a střech, jak to někteří z nich dělávají při tomto atletickém mítinku běžně. "On chce i tak závodit. Bude to trochu divné, ale jako atlet prostě závodíte," poznamenal Greg Duplantis.

S očekávaným největším soupeřem Renaudem Lavilleniem se Duplantis v sektoru nepotká. Bývalý světový rekordman s ním svede souboj na dálku ze své zahrady ve Francii. Společně s Duplantisem budou na stadionu v Oslu dva domácí tyčkaři, kteří ale mají osobní rekordy pod širým nebem o více než půl metru horší.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články