Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Dívejte se na lidi a usmívejte se, radí legendární maratonkyně Kristiansenová

Praha – Už zítra odstartuje jubilejní dvacátý ročník Pražského mezinárodního maratonu a pořadatelé při této jedinečné příležitosti pozvali řadu legendárních běžců. Jednou z velkých hvězd je fenomenální norská vytrvalkyně Ingrid Kristiansenová, která v osmdesátých letech držela světové rekordy nejen v maratonu, ale také na tratích pět a deset tisíc metrů. I v osmapadesáti letech je Kristiansenová stále aktivní běžkyní, v Praze se zúčastní štafetového závodu. Její hlavní radou pro všechny běžce je usmívat se na okolí, i z toho totiž lze čerpat energii. Přímý přenos jubilejního závodu startuje zítra v 8:50 na ČT sport a na našem webu.

"Pro někoho, kdo se snaží zaběhnout závod, je důležité nepřepálit start, spíše se držet v pozadí a hlavně se u toho usmívat. I to je součást závodu. Dívejte se na lidi okolo – pokud se usmějete na někoho a ten se také usměje, dodá vám to energii. To jsem si sama na sobě vyzkoušela," radí vytrvalkyně, která mimo jiné vyhrála i desetikilometrovou trať na MS v roce 1987 v Římě.

Svého času držela Kristiansenová i maratonský rekord. V roce 1985 vyhrála slavný londýnský maraton v čase 2 hodiny, 21 minut a 6 sekund. Dnes jí už o časy nejde. "V současnosti běhám, abych si udržela kondici. Běhat a zažívat pocit při běhu je skvělé. Teď kdybych běhala na čas, byla bych už pomalá," přiznává.

Kromě Londýna kralovala i v New Yorku, Bostonu, Chicagu, Stockholmu nebo Houstonu. V Praze poběží poprvé. "Bude to moc hezký maraton. Byla jsem v Praze několikrát jako turista, ale zatím jsem tu maraton neběžela," říká Kristiansenová, pro kterou to ale není úplně první běžecká zkušenost v české metropoli. "Poprvé to bylo už v roce 1978 na mistrovství Evropy na dráze. Tenkrát jsem tu závodila. Pamatuji si, že jsem si město prošla a moc se mi tu líbilo," doplňuje.

"V současné době je velice populární běhat tyto městské maratony. Město jako Praha je skutečně krásné – je v srdci Evropy – takže si myslím, že bude přijíždět stále více maratonců," dodává atletka, která byla známá svou urputností a oddaností. Běhala i v pátém měsíci těhotenství a dokonce devátý den po porodu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články