Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Diplomatický úspěch české atletiky. Varhaník byl zvolen do nejužšího vedení evropské asociace

Předseda Českého atletického svazu Libor Varhaník byl na kongresu v Praze zvolen viceprezidentem Evropské atletické asociace (EA). Navázal tak na Karla Pilného, který byl místopředsedou EA v letech 2011 a 2015. Jako předseda Evropské atletiky bude pokračovat Nor Svein Arne Hansen.

Libor Varhaník
zdroj: Twitter.com/LiborVarhanik

Varhaník zastává různé funkce v evropské asociaci od roku 1995. V posledních čtyřech letech byl členem Rady a výkonného výboru. Nyní se posunul do nejužšího vedení. "Jsem potěšen, že mě členské země evropské atletiky posunuly do této pozice. Beru to tak, že je to ocenění české atletiky, ocenění toho, co se nám tady daří v atletice dělat, a věřím, že se nám bude dařit i nadále," řekl Varhaník.

Ve volbě uspěl mezi šesti muži, kteří se ucházeli o dvě místopředsednická místa. To třetí muselo podle nových regulí připadnout ženě a obsadila ho Britka Cherry Alexandrová. Doplnil je Dobromir Karamarinov z Bulharska.

Je nám líto, video expirovalo.
V evropské atletice je velký potenciál, shodují se prezident a viceprezident EA

Třiapadesátiletý Varhaník před volbami deklaroval, že chce ve vedení Evropské atletiky přispět k rozvoji mistrovství Evropy, podporovat základní pohybové návyky u dětí a posílit spolupráci mezi evropskými svazy, aby mohla Evropa silněji vystupovat směrem ke světové federaci IAAF.

Hlasy prezidenta a nového viceprezidenta EA

Svein Arne Hansen:

"Spolupracujeme již několik let a budeme v té práci pokračovat. Libor je nejlepší v marketingu. To je oblast, na kterou se musíme zaměřit. Dosáhli jsme z ekonomického hlediska dobré stability. Peníze, které nám zbydou, můžeme investovat na projekty pro mladé."

Libor Varhaník:

"V Evropské atletice je velký potenciál růstu. Jednou z nejdůležitějších událostí je mistrovství Evropy. Zásadní je správný kalendář. Musíme spojit několik sportů na jednom místě. Implementace musí proběhnout správně. Také bych se chtěl zaměřit na druhý pilíř – na mládež a události s masovou účastí. Atletika učí základní návyky – jak běhat, jak házet. Musíme využít pohybovou gramotnost."

"Myslím si, že ta evoluce každého ze sportů je nutná, tak aby se přibližoval potřebám současnosti," uvedl nově zvolený viceprezident EA.

Zvolena byla také nová Rada EA. Včetně Alexandrové se do ní prosadilo pět žen, jednou z 13 řadových členek se stala i slovenská kandidátka Anna Kirnová, bývalá generální sekretářka národního svazu.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články