Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Diamantovou ligu letos neuvidí ani Londýn, začít by se mělo v srpnovém Monaku

Začátek seriálu Diamantové ligy se dále odkládá. Zrušen musel být také mítink v Londýně, kterým měla prestižní série začít. Na programu byl londýnský závod na Olympijském stadionu 4. a 5. července. Diamantová liga by nově měla začít 14. srpna v Monaku. Finále nebude.

Beatrice Chepkoechová (uprostřed)
zdroj: Reuters

Po odložení úvodních osmi mítinků a srpnového Lausanne byl Londýn prvním ze šesti zbývajících závodů původně patnáctidílné série v kalendáři. "Rozhodli jsme se tak ve světle probíhající globální pandemie. Naší hlavní prioritou je bezpečí všech atletů, trenérů, dobrovolníků, diváků a organizátorů," uvedla šéfka britské atletiky Joanna Coatesová.

Pod značkou Diamantové ligy se nebude závodit ani v červenci. Mítink v Monaku se v kalendáři posunul z 10. července na 14. srpna. V srpnu by se mělo závodit ještě v britském Gatesheadu a ve Stockholmu. Na září je naplánované Lausanne, Brusel, zatím ještě stále nejistá Paříž, Neapol a Šanghaj.

Sezona se kvůli opožděnému startu protáhne do října, kdy by měli atleti zavítat do Eugene, Dauhá a na zatím neurčené místo v Číně. Neplatí původní rozpis diamantových disciplín, které se měly na jednotlivých stadionech konat.

"Diamantová liga 2020 nebude strukturovaným seriálem vedoucím směrem k finále, jako obvykle bývá. Vzhledem k současné nerovnosti v tréninkových podmínkách a možnostech cestování by bylo nemožné zajistit férové podmínky pro kvalifikační systém v roce 2020. Atleti proto nebudou v této sezoně získávat diamantové body a nebude jedno finále se 24 disciplínami v Curychu, jak se plánovalo," uvedli organizátoři.

Pořadatelé musejí dva měsíce dopředu oznámit, za jakých podmínek a pro které disciplíny svůj závod uspořádají. Vzhledem k očekávaným vládním omezením jsou možné i různé inovativní formáty. Curych, který měl finálový mítink přidělený na tuto a příští sezonu, získal nově právo hostit vyvrcholení Diamantové ligy v roce 2022. Ustoupilo mu americké Eugene, které si své hostitelské právo posunulo na sezonu 2023. 

Prozatímní kalendář Diamantové ligy:

14. srpna: Monako, 16. srpna: Gateshead, 23. srpna: Stockholm, 2. září: Lausanne, 4. září: Brusel, 6. září: Paříž (bude potvrzeno), 17. září: Neapol, 19. září: Šanghaj, 4. října: Eugene, 9. října: Dauhá, 17. října: Čína (město bude oznámeno později).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články