Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Vrcholná atletika se vrací do horkého Kataru. Meeting Diamantové ligy se obejde bez Čechů

Diamantová liga má našlapaný program a pokračuje v pátek v Dauhá, kde se konalo poslední horké MS v roce 2019. Češi v závodě mít zastoupení tentokrát nebudou. Největšími hvězdami meetingu v Kataru budou domácí výškař Mutaz Issa Baršim a překážkář Abderrahman Samba nebo nejlepší světová atletka uplynulého roku Yulimar Rojasová, která nedávno atakovala světový rekord v trojskoku. Meeting sledujte exkluzivně živě na webu ctsport v pátek od 17:50.

Abderrahman Samba
zdroj: ČTK autor: Ožana Jaroslav

V Dauhá měl startovat koulař Tomáš Staněk, ale nakonec se odhlásil. Český rekordman si minulý týden po čtvrtém místě na Zlaté tretře posteskl, že kvůli obavám o nohu zraněnou v halové sezoně nemůže vrhat naplno. Do klání s evropskou špičkou a dvojnásobným halovým mistrem světa Tomem Walshem z Nového Zélandu se nepustí.

Bude Rojasová atakovat světový rekord v trojskoku? Soutěž bude nabitá

Historické tabulky by se mohly otřásat díky venezuelské trojskokance Rojasové, která se minulý týden výkonem 15,43 ve španělském Andújaru přiblížila na sedm centimetrů rekordnímu pokusu Ukrajinky Inessy Kravecové z roku 1995. Pětadvacetiletá Rojasová je z minulé zimy halovou světovou rekordmankou rovněž výkonem 15,43. Když byla v Dauhá naposledy, získala výkonem o šest centimetrů horším světový titul. Na Diamantovou ligu přijede pět nejlepších trojskokanek z MS včetně dalších medailistek Shanieky Rickettsové z Jamajky a Caterine Ibargüenové z Kolumbie.

Medailistky ze světového šampionátu se vracejí na místo činu také v tyčkařském sektoru. Očekává se vyrovnaný souboj mezi světovou šampionkou Ruskou Anželikou Sidorovovou, která dostala neutrální status od Světové atletiky, úřadující vicemistryní světa Američankou Sandi Morrisovou a Řekyní Katerinou Stefanidiovou, která byla na posledním MS třetí.

Trojnásobný vítěz Diamantové ligy Baršim se vrací na stadion, kde v roce 2019 nadchl fanoušky cestou ke světovému titulu. Tehdy v rodném městě obhájil zlato výkonem 237 centimetrů, ačkoliv nebyl ještě úplně fit po vážném zranění vazů v kotníku z roku 2018. Letos má za sebou dva starty včetně testovacího závodu na Olympijském stadionu v Tokiu, kde vyhrál výkonem 230 centimetrů.

Další domácí nadějí bude Samba, který v závodě na 400 metrů překážek v roce 2018 čtyřikrát z pěti startů překonal rekord Diamantové ligy. Pařížský výkon 46,98 ho řadí na třetí místo historických tabulek. O to se dělí s Američanem Raiem Benjaminem, s nímž se utká v pátek v Dauhá. Dvojnásobný mistr světa, evropský rekordman a druhý muž historie Karsten Warholm z Norska ještě olympijskou venkovní sezonu nezahájil.

Jako první budou závodit tyčkařky, které začnou v 17:00 SELČ.


Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články