Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv Z 2004: Česko - Kanada

Vadlejch se vrátil bez diamantové trofeje, ale šťastný. Zase budu kousat, hlásí před olympijskou sezonou

Po dlouhých třiceti hodinách se Jakub Vadlejch dotrmácel z Oregonu zpátky do Česka. Unavený z cesty, ale řádně spokojený s celou sezonou. Dvanáct závodů, devět vítezství, z toho tři na Diamantové lize. A navíc si potvrdil, že jeho největší sok, Ind Níradž Čopra, je porazitelný.

"Skvělá sezona," zhodnotil dvěma slovy Vadlejch svou letošní práci bezprostředně po příletu do Prahy.

Vše završil vítězstvím ve finále Diamantové ligy v Eugene, ale s odměnou se ještě moc neseznámil. "Nepřišly mi věci, nemám s sebou diamantovou trofej, snad mi přijde," poznamenal s lehkým úsměvem.

Vadlejch se stal vůbec prvním oštěpařem, který dokázal potřetí tento cenný artefakt získat. Po vítězstvích v letech 2016 a 2017. "Říkali mi to až v mixzóně. Je to něco neuvěřitelného. Takové legendy jako Andreas Thorkildsen, Tero Pitkämäki nebo Vítězslav Veselý měli dvě a já mám tři. Už to asi něco znamená," prohlásil šibalsky.

Zlato z mistrovství světa ovšem znovu nezískal. Po Tokiu byl v Budapešti tentokrát opět krátký na Inda Čopru. Nabízí se paralela se Stevem Backleym, který byl odvěkým rivalem Vadlejchova trenéra Jana Železného a vždy byl na světových šampionátech nebo olympijských hrách "až" ten druhý, což vyvrcholilo nezapomenutelným soubojem v Sydney.

"Neudělal bych nic jinak, všechno je tak, jak má být. Třeba to, že jsem si vybral trošičku smůlu, a pořád se bavíme o medaili na mistrovství světa, tak si někde kus štěstí vezmu," věří jasná česká oštěpařská jednička současnosti a lídr letošních světových tabulek.

Vadlejch si navíc v posledních dvou závodech dokázal, že Čopra je porazitelný. "Vím, jak na něj, ale jde o to předvést to v den D. Za rok v Paříži ideálně co nejvíce fanoušků a rozdáme si to zase," řekl odhodlaně.

Letos absolvoval dvanáct závodů a kvalifikaci na MS. Soutěžil od dubna do půlky září. Nebylo toho málo. Pro příští rok chce závody ubrat a soustředit se na Diamanotovou ligu, patrně Zlatou tretru, a především mistrovství Evropy v Římě a olympijské hry v Paříži.

"Všechno je přede mnou. Chci klukům ukázat, že se nedám jen tak a znovu budu kousat," vyhlásil před sezonou, kterou by mohl korunovat vrchol jedné kariéry. "Teď si chci oddechnout, dát s fyzioterapeuty tělo do stoprocentní pohody a jdeme na to," uzavřel.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články