Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Suverénní Hejnová vyhrála i v Curychu, Maslák a Rosolová třetí

Curych - Překážkářská mistryně světa na 400 metrů z Moskvy Zuzana Hejnová dominovala i na atletickém finále Diamantové ligy, když zvítězila časem 53,32 a zajistila si celkovou prémii 40 tisíc dolarů. Na závěr sezony tak získala třináctý triumf a zůstala v celém jejím průběhu neporažená. Třetí doběhla Denisa Rosolová. Čtvrtkař Pavel Maslák navázal na svůj první bod za třetí místo v minulém závodu ve Stockholmu a také dnes se prosadil na stupně vítězů v čase 44,91 sekundy. Porazili ho pouze mistr světa Lashawn Merritt z USA a olympijský vítěz z Londýna Kirani James z Grenady.

Zuzana Hejnová slaví triumf v Diamantové lize
zdroj: ČTK/AP autor: Ennio Leanza

Tyčkařka Jiřina Svobodová vyrovnala své letošní maximum 462 centimetrů a v silné konkurenci obsadila čtvrté místo. Koulař Ladislav Prášil obsadil ve středeční předehře mítinku čtvrté místo kvalitním výkonem 21,10 metru.

Maslák byl svým výkonem překvapený, neboť si podruhé vyrovnal druhý nejlepší výkon kariéry. "Šel jsem do toho po hlavě a vyplatilo se mi to," uvedl na facebooku. "Bylo to nejspíš překopnuté, ale v závěru mi to celkem jelo, takže jsem hodně spokojený s výsledkem i časem. Nečekal jsem, že bych mohl jít pod 45 sekund," uznal. Sezonu završí na mítinku v Záhřebu v úterý 3. září.

Druhá byla Jamajčanka Kaliese Spencerová a třetí pozici obsadila další česká reprezentantka Denisa Rosolová za 54,99 sekundy. Hejnová startem splnila poslední podmínku k inkasování finanční odměny za celkové vítězství v prestižním seriálu. Diamantovou ligu vyhrála jako třetí z českých atletů po oštěpařích Barboře Špotákové (dvakrát) a Vítězslavu Veselém.

Hejnová prožila životní sezonu, v níž kromě vítězství na MS také třikrát posunula hranici českého rekordu, ve finále na šampionátu v Moskvě dokonce poprvé pod 53 sekund. V Curychu absolvovala poslední letošní závod. "Teď se těším na dovolenou a odpočinek, náležitě si ho užiju. Myslím, že si to zasloužím," řekla po závodu Hejnová.

Celá sezona, před kterou přestoupila z tréninkové skupiny Rychlých holek do Dukly Praha k Daliboru Kupkovi, pro ni byla výjimečná. "Byla neskutečná. Moc si vážím, že se mi to tak povedlo. Přestup se mi vyplatil a moc děkuju trenérovi, že mě tak připravil, i ostatním v mém týmu okolo," uvedla Hejnová.

Poslední důležitý závod sezony na 100 metrů ovládl jamajský mistr světa Usain Bolt v času 9,90 sekundy, ale musel se hodně snažit, aby proběhl cílem jako první. Ještě v polovině trati bylo rychlejších hned několik sprinterů, ale světový rekordman v závěru opět zrychlil. Druhý byl jeho krajan Nickel Ashmeade (9,94). Vítězem seriálu v této disciplíně se stal Justin Gatlin z USA, dnes třetí za 9,96.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články