Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Volejbalový magazín

Staněk hlásí návrat do Diamantové ligy. V Římě nechybí ani Švábíková se Štefelou

Poprvé v této sezoně nastoupí český koulař Tomáš Staněk do elitního atletického seriálu, který tentokrát pořádá italská metropole. Po olympijském finále se do závodění vrací i tyčkařka Amálie Švábíková, na třetí start v Diamantové lize se těší výškař Jan Štefela. Přímý přenos atletického mítinku sledujte živě od 21:00 na ČT sport a ČT sport Plus.

Tomáš Staněk
zdroj: Reuters autor: Dylan Martinez

Tehdy se český rekordman Staněk vracel po zranění a obsadil pátou příčku. V kvalifikaci olympijských her v Paříži předvedl nejdelší pokus sezony 21,61 metru, ale v olympijském finále ani následujících dvou závodech se nedostal přes 20,50.

Na Diamantové lize bude Staněk závodit poprvé od loňského červencového mítinku v Londýně. V koulařském sektoru bude v Římě špičková konkurence včetně trojnásobného olympijského vítěze a světového rekordmana Ryana Crousera nebo jiného Američana Joea Kovacse, jenž vyhrál na nedělním diamantovém mítinku v Chorzówě.

Švábíkovou čeká první start od olympijského finále, kde si životním výkonem 480 centimetrů zajistila páté místo i český rekord. V Diamantové lize se v této sezoně objevila v červenci v Monaku a obsadila osmou příčku za 456 centimetrů. Favoritkou tyčkařské soutěže v Římě bude olympijská šampionka a úřadující mistryně světa Nina Kennedyová z Austrálie. Na evropský titul bude chtít na Olympijském stadionu navázat Švýcarka Angelica Moserová, jež skončila na OH čtvrtá.

Ve výšce se budou oči domácích fanoušků upínat ke Gianmarcu Tamberimu, jehož výkon ze zlatého ME 237 centimetrů vévodí světovým tabulkám. Na OH v Paříži se mu i kvůli zdravotním problémům nedařilo, ale v Chorzówě vyhrál. Bude usilovat o první triumf na Golden Gala, kde startoval už pětkrát.

Potřetí dostal pozvánku do Diamantové ligy český reprezentant Štefela, jehož nejlepším výsledkem v tomto seriálu je čtvrté místo z Londýna. Naopak v Monaku a minulý týden v Chorzówě skočil jen základní výšku a byl v poli poražených.

Hvězdou patnáctistovky bude Keňanka Faith Kipyegonová, která loni na Golden Gala v náhradním dějišti Florencii překonala časem 3:49,11 světový rekord. Ten před necelými dvěma měsíci v Paříži vylepšila o dalších sedm setin sekundy a pak se zapsala do olympijské historie, když vyhrála závod na 1500 metrů na třetích Hrách za sebou.

Hlavní program mítinku Diamantové ligy v Římě začne v pátek ve 21:00, koulařská soutěž se Staňkem bude zahájena o 45 minut dříve. Řím je předposlední zastávkou kvalifikačních mítinků. Před finále v Bruselu bude následovat už jen Curych.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články