Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Staněk a další koulaři otevřou finále Diamantové ligy v Bruselu

Atraktivním měřením sil koulařů v centru města začne finále Diamantové ligy v Bruselu. V belgické metropoli bude o co nejlepší umístění usilovat i český rekordman Tomáš Staněk. Další disciplíny, v nichž se žádný z tuzemských atletů nepředstaví, jsou na programu zítra. Přímý přenos sledujte v pátek od 20:00 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Sport
zdroj: ČT4

Staněk je jedním z pětice Čechů, kteří se letos kvalifikovali do finále Diamantové ligy. Ostatní čtyři soutěžili minulý týden v Curychu. Na "bednu" se dostala oštěpařka Nikola Ogrodníková, když obsadila třetí místo.

Osmadvacetiletý Staněk je navzdory rostoucí formě outsiderem koulařského klání na náměstí de Bruckere. O víkendu si sice výrazně vylepšil sezonní maximum na 21,67 metru, ale stále má nejhorší letošní výkon ze všech finalistů. Dnes bude závodit už jen jeden koulař, který letos nepřekonal 22 metrů. Poláka Konrada Bukowieckého od této hranice zatím dělí tři centimetry.

Očekává se zejména duel olympijského vítěze Ryana Crousera se světovými šampiony Tomem Walshem a Joem Kovacsem. Promluvit by do něj mohli také Brazilec Darlan Romani a Polák Michal Haratyk.

Noah Lyles
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst/Gladys Chai von der Laag

V pátek budou o diamantovou trofej a prémii 50 000 dolarů bojovat například sprinterky na stovce, mezi nimiž nebude scházet olympijská šampionka z Pekingu a Londýna Shelly-Ann Fraserová-Pryceová. Dvaatřicetiletá Jamajčanka je časem 10,73 nejrychlejší ženou sezony. Pod 11 sekund se z finalistek Diamantové ligy letos dostaly ještě Britka Dina Asherová-Smithová a Marie-Josée Ta Louová z Pobřeží slonoviny.

Favoritem dvoustovky bude Američan Noah Lyles, který má šanci na diamantový double. Minulý týden v Curychu totiž triumfoval na stovce. Útočit na prvenství budou chtít také turecký mistr světa Ramil Gulijev, Kanaďan Andre de Grasse a Alex Quiňónez z Ekvádoru.

Je nám líto, video expirovalo.
Nejlepší výkony z finále Diamantové ligy v Curychu

Výškařská královna Maria Lasickeneová může prodloužit vítěznou sérii trvající sedmnáct závodů. Její největší soupeřkou by měla být domácí vícebojařka Nafissatou Thiamová  výkon 202 centimetrů ze sedmiboje v Talence ji řadí na druhé místo letošních tabulek.

V diskařském kruhu se utkají Švéd Daniel Stahl a Jamajčan Fedrick Dacres, kteří už letos přehodili 70 metrů. Mezi ženami se pokusí šestinásobná šampionka Diamantové ligy Sandra Perkovičová z Chorvatska narušit letošní nadvládu Kubánek Yaimé Pérezové a Denie Caballerové.

Páteční diamantový program v Bruselu začne v 18:25. Belgická metropole hostí finále Diamantové ligy prozatím naposledy. Od roku 2020 bude jediné finále, minimálně v prvních dvou letech ho bude hostit Curych.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články