Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SLUNETA Ústí nad Labem - BK KVIS Pardubice

Poslední Diamantová liga před MS. Do akce jdou čeští oštěpaři, vrací se Jacobs a nechybí Duplantis

Před mistrovstvím světa, které začne 15. července v Eugene, proběhne ještě jeden podnik Diamantové ligy. Ve Stockholmu. Ve startovní listině jsou oba čeští olympijští medailisté v hodu oštěpem Jakub Vadlejch a Vítězslav Veselý. Ostře sledovaný bude návrat olympijského vítěze v běhu na sto metrů Marcella Jacobse na mezinárodní scénu. Přímý přenos sledujte na ČT sport nebo webu ctsport.cz od 20:00.

Devětatřicetiletý Veselý byl v sobotu hrdinou republikového šampionátu v Hodoníně, poté co v rodném městě hodil 85,97 metru, nejdál od roku 2015. Díky tomu porazil i druhého muže OH Vadlejcha, který v úvodu této sezony předvedl první devadesátimetrový hod v kariéře.

Ve švédské metropoli se utkají mimo jiné s olympijským šampionem Níradžem Čoprou, jenž se může stát prvním indickým vítězem některého z mítinků Diamantové ligy. Čtyřiadvacetiletý Čopra se do elitního atletického seriálu vrací po čtyřech letech. Jeho maximem na mítincích diamantové kategorie jsou dvě čtvrtá místa z roku 2018.

Nejrychlejšího muže loňských olympijských her v Tokiu Jacobse čeká ostrý test formy ve venkovní sezoně poznamenané zdravotními problémy. Po žaludečních problémech, které ho připravily o start v Nairobi, se zranil na mítinku v Savoně. Měsíc a půl léčil bolavý sval a vrátil se o víkendu na italském šampionátu, který vyhrál časem 10,12 sekundy. Posteskl si, že ještě nemohl běžet úplně naplno.

Na prodloužení letošní vítězné série na dvanáct soutěží bude útočit světový rekordman ve skoku o tyči Armand Duplantis. Amerického rodáka ve švédských barvách čeká generálka před MS, kde bude bojovat o poslední trofej, která mu ve sbírce chybí. Dvaadvacetiletý skokan si může připsat sedmnácté vítězství na některém z mítinků Diamantové ligy.

Domácí nadějí bude také diskař Daniel Stahl, který ještě v této sezoně prestižní ligy nezvítězil. Všechny tři diamantové mítinky totiž vyhrál mladý Slovinec Kristjan Čeh. Úřadující mistr světa a olympijský šampion Stahl minulý týden zazářil na národním šampionátu, kde hodil 71,47 metru a dostal se do čela letošních světových tabulek.

Pozici královny letošní Diamantové ligy bude v závodě na 400 metrů překážek hájit Femke Bolová. Evropská rekordmanka z Nizozemska může na dálku ukázat formu olympijské šampionce Sydney McLaughlinové, která na mistrovství USA o víkendu posunula vlastní světový rekord už na 51,41 sekundy.

Hlavní program mítinku ve Stockholmu začne ve 20:00. Oštěpaři vstoupí do soutěže o 38 minut dříve. V doplňkovém závodě na 1500 metrů, který tentokrát nebude diamantovou disciplínou, poběží Filip Sasínek.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články