Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Oštěpař Veselý byl ve Stockholmu druhý, přehodil ho Pitkämäki

Stockholm - Oštěpař Vítězslav Veselý skončil druhý na mítinku Diamantové ligy ve Stockholmu. Mistr Evropy a čtvrtý muž olympijské soutěže v Londýně hodil 83,74 metru, a přestože o více než tři metry prohrál s Finem Terem Pitkämäkim, upevnil si první místo v průběžném pořadí disciplíny. Tyčkařka Jiřina Ptáčníková obsadila výkonem 446 cm pátou příčku.

Vítězslav Veselý
zdroj: ISIFA

Prvními pokusy se všichni oštěpaři snažili o osmdesátimetrový hod marně, Veselý se v druhé sérii zlepšil na 83,38 a dostal se do čela. Dlouho byl jeho největším soupeřem Ukrajinec Oleksandr Pjatnycja, stříbrný medailista z Londýna, ten ale nakonec zůstal o více než dva metry zpět.

Až v páté sérii se do pokusu trefil Pitkämäki, který v přípravě spolupracuje s trenérem českých oštěpařů Janem Železným, a na jeho pokus dlouhý 86,98 metru už nikdo odpovědět nedokázal - ani Veselý, přestože se zlepšil na 83,74. Po nevydařeném olympijském vystoupení prožil další zklamání Nor Andreas Thorkildsen: hodil jen 71,05 a desetičlenné pořadí uzavíral.

Ptáčníková se na základní výšce 431 cm zachránila až posledním pokusem, následných 446 sice zdolala napoprvé, ale s laťkou položenou o devět centimetrů výš už bojovala marně. Zvítězila kubánská tyčkařka Yarislay Silvaová, která jako jediná zdolala 470, olympijská vítězka Jennifer Suhrová zůstala po třech nezdarech na základní výšce 455 cm bez platného pokusu.

Na čerstvé olympijské zlato z Londýna dokázali ve švédské metropoli navázat dalším vítězstvím například trojskokan Christian Taylor, diskařka Sandra Perkovičová nebo výškařka Anna Čičerovová, která se neúspěšně pokoušela o 208 cm. Felix Sánchez doběhl na 400 metrů překážek druhý, polský koulař Tomasz Majewski prohrál s Američanem Reesem Hoffou.

Stovku, na jejímž startu chyběla největší sprinterská esa, vyhrál Američan Ryan Bailey za 9,93. Jeho jamajští soupeři z rekordní londýnské štafety Nesta Carter ani Michael Frater se pod deset sekund nedostali.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články