Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olympiáda dětí a mládeže 2024

Olympijský vítěz Ingebrigtsen zahájí na Diamantové lize sezonu, Češi v Eugene nebudou

Hvězdný Nor Jakob Ingebrigtsen, olympijský šampion v běhu na 1500 metrů, otevře na mítinku Diamantové ligy v Eugene svou sezonu. V takzvané Bowermanově míli se postaví mimo jiné proti svým britským přemožitelům z posledních dvou mistrovství světa – Jakeu Wightmanovi a Joshi Kerrovi. Češi ve startovních listinách nefigurují. Přímý přenos sledujte od 22:00 exkluzivně na ČT sport Plus.

Jakob Ingebrigsten
zdroj: Reuters

Zmíněnou míli, která uzavře program mítinku, poběží sedm mužů s osobním rekordem pod 3:50 minuty. Nepatří mezi ně Wightman, jenž se s Ingebrigtsenem utká poprvé od památného finále MS v roce 2022.

Poprvé bude v tomto ročníku Diamantové ligy startovat také mistr světa na 110 metrů překážek Grant Holloway. Fenomenální Američan v součtu s halovou sezonou vyhrál všech deset závodů, které letos běžel. Minulý týden v Atlantě zaběhl v protivětru nejlepší letošní světový čas 13,07 sekundy. Mítink v Eugene pro něj bude prvním velkým testem před Hrami v Paříži, kde bude usilovat o první olympijské zlato. Do bloků zakleknou i další medailisté z loňského MS Hansle Parchment a Daniel Roberts.

Stovku v Eugene poběží úřadující mistryně světa Sha'Carri Richardsonová z USA a dvojnásobná olympijská šampionka z této distance Jamajčanka Elaine Thompsonová-Herahová. Nejrychlejšími muži ve startovní listině nejkratšího sprintu jsou halový mistr světa na 60 metrů Christian Coleman a Jamajčan Ackeem Blake.

Nabitá bude i ženská osmistovka se šesti finalistkami z loňského MS. Nechybí nejrychlejší dvě ženy šampionátu v Budapešti Mary Moraaová z Keni a Britka Keely Hodgkinsonová. Startovat měla i olympijská vítězka Athing Muová, jež doběhla na posledním MS třetí, ale na poslední chvíli se odhlásila kvůli problémům se zadním stehenním svalem.

Ryan Crouser
zdroj: Reuters autor: Kai Pfaffenbach

Venkovní sezonu zahájí světový rekordman ve vrhu koulí Ryan Crouser. Hvězdný Američan se na domácí půdě pokusí o posun do čela letošních tabulek, kterým výkonem 22,95 vévodí Ital Leonardo Fabbri.

Závod na 5000 metrů poběží mimo jiné i Sifan Hassanová. Všestranná Nizozemka v každé z uplynulých dvou sezon startovala v elitním seriálu vždy jen jednou. Může vyhrát poprvé v Diamantové lize od roku 2022, zatím od roku 2017 nasbírala dvanáct dílčích triumfů v tomto seriálu na různých tratích.

Po zranění, kvůli němuž musela odstoupit z mítinku v Dauhá, se vrací olympijská vítězka a mistryně světa ve skoku o tyči Katie Moonová. Na stadion Hayward Field má dobré vzpomínky, loni jí tam výkon 486 centimetrů přinesl první diamantovou trofej.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články