Od Dauhá čekám extrémní vedro a skvělou konkurenci, říká Vadlejch před startem Diamantové ligy

Atletické hvězdy se představí v Dauhá. Tam začíná nový ročník Diamantové ligy. V silné konkurenci se mezi oštěpaři představí také jediný český zástupce na mítinku Jakub Vadlejch. Stříbrný olympijský medailista z Tokia se utká mimo jiné s olympijským šampionem Níradžem Čoprou nebo současným mistrem světa Andersonem Petersem. Přenos z mítinku můžete sledovat od 18 hodin na ČT sport Plus.

Na loňský mítink v katarské metropoli má Vadlejch skvělé vzpomínky. Poprvé tam poslal oštěp za devadesát metrů. Osobní rekord 90,88 mu stačil na druhé místo, protože Peters tehdy hodil dokonce 93,07.

"Od Dauhá čekám extrémní vedro, což mám rád, a skvělou konkurenci," uvedl Vadlejch pro ČT.

Příprava mu navíc v Jihoafrické republice vyšla výborně a věří si. "Ve všem jsem buď zůstal na maximech, nebo jsem se ještě posunul. Tělo funguje na sto procent a teď se jen vyzávodit a všechno směřovat k Budapešti," zdůraznil Vadlejch s odkazem na vrchol sezony, kterým je mistrovství světa. Tam chce bojovat o další medaili.

Je nám líto, video expirovalo.
V Dauhá začne Diamantová liga, bude u toho i oštěpař Vadlejch

Třetí muž loňského světového šampionátu a úřadující vicemistr Evropy na závěr soustředění zaujal výkonem 88,38 metru. "Byl to o tři metry delší závod, než jsem v Africe kdy měl. Cítil jsem se parádně a myslím, že ani technicky to nebylo špatné na to, že jsem házel z tréninku. Ideální začátek," popsal Vadlejch pro ČT.

Vedle Čopry a Peterse jsou ve startovní listině mítinku v Dauhá také mistr Evropy Julian Weber, olympijský šampion z roku 2012 Keshorn Walcott nebo mistr světa ze sezony 2015 Julius Yego.

Podobně hvězdné obsazení jako mužský oštěp bude mít i ženská tyčka, kde je nejlepších pět skokanek z loňského MS. Do sezony vstoupí olympijská vítězka a světová šampionka Katie Moonová, která při loňském triumfu v Dauhá posunula rekord mítinku na 484 centimetrů.

Všichni medailisté z loňského MS budou i ve trojskoku. Pozici úřadujícího mistra světa a olympijského vítěze bude hájit Portugalec Pedro Pablo Picardo. Z lídrů poslední doby ho doplní Hugues Fabrice Zango a Ču Ja-ming.

V Dauhá se představí přes třicet medailistů z vrcholných světových akcí posledních dvou let. Sprinty ozdobí mistr světa na stovce Fred Kerley z USA a Jamajčanka Shericka Jacksonová, která loni ovládla na MS dvoustovku. Patnáctistovku poběží keňská hvězda Faith Kipyegonová. Nejsledovanějším domácím atletem bude výškař Mutaz Issa Baršim, trojnásobný mistr světa a olympijský šampion.

Mítink v Dauhá je prvním ze třinácti základních mítinků Diamantové ligy. Elitní atletický seriál by se měl poprvé od pandemie koronaviru vrátit do Číny, na 2. září je naplánovaný závod v Šen-čenu. Dvoudenní finále, kde se rozhodne o majitelích diamantových trofejí, se tentokrát místo Curychu uskuteční v Eugene. V dějišti loňského MS se bude závodit 16. a 17. září.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články