Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Mäki se znovu představí na Diamantové lize. Podnik v Bruselu ozdobí sprinterské hvězdy i Duplantis

Před týdnem startovala na Diamantové lize v Lausanne a nyní se Kristiina Mäki objeví v elitním seriálu znovu. Překvapivá finalistka olympijského závodu na 1500 metrů se představí na mítinku v Bruselu, kde poběží závod na jednu míli, jehož hlavní hvězdou bude Nizozemka Sifan Hassanová. Velkým lákadlem bude i možný útok na světový rekord tyčkaře Armanda Duplantise a velké souboje slibují sprinterské závody. Přímý přenos sledujte exkluzivně na webu ctsport.cz.

Mäki po úspěchu v Tokiu závodila v Diamantové lize před týdnem, kdy v Lausanne skončila na patnáctistovce desátá. Byl to její nejlepší výsledek ze tří startů v elitním atletickém seriálu. Nejsledovanější závodnicí jejího běhu bude majitelka tří olympijských medailí z Tokia Hassanová, která je aktuální světovou rekordmankou na míli. Čas 4:12,33 zaběhla předloni na Diamantové lize v Monaku.

Možný útok na historické maximum pokaždé slibuje účast Armanda Duplantise. Tyčkařská soutěž s hvězdným Švédem bude od 19:20 první diamantovou disciplínou pátečního programu. Duplantis v sobotu v Paříži napravil nezdar z předchozího mítinku v Lausanne, kde skončil až čtvrtý, a vrátil se na šestimetrové výšky. Stejně jako v Tokiu útočil na překonání vlastního světového rekordu, ale na výšce 619 centimetrů třikrát neuspěl.

Důležitý závod čeká vycházející americkou sprinterskou hvězdu Sha'Carri Richardsonovou. O olympijské hry v Tokiu přišla kvůli užití marihuany před národní kvalifikací a na stovce se do finále Diamantové ligy nekvalifikovala, protože při návratu na mítinku v Eugene doběhla až devátá. V pátek bude o postup bojovat na dvoustovce, kterou potřebuje vyhrát. Musela by porazit světovou šampionku Britku Dinu Asherovou-Smithovou, čerstvou stříbrnou olympijskou medailistku Christine Mbomaovou z Namibie i rychlou Jamajčanku Shericku Jacksonovou.

Mužskou stovku ozdobí účast stříbrného olympijského medailisty Freda Kerleyho. Američan se utká mimo jiné s krajanem Trayvonem Bromellem, který vede letošní světové tabulky výkonem 9,77. Sekundovat jim bude chtít Jihoafričan Akani Simbine a rychlost na stovce vyzkouší čtvrtkař Michael Norman.

Van Dammeův memoriál je posledním kvalifikačním mítinkem letošního ročníku atletické Diamantové ligy, která se po loňské koronavirové pauze vrátila ke klasickému formátu. O diamantové trofeje se bude bojovat při dvoudenním finále 8. a 9. září v Curychu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články