Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Mäki čeká v Birmingamu první míle sezony. Hvězdami nabitý mítink vynechá Thompsonová-Herahová

Kristiina Mäki bude na mítinku Diamantové ligy v Birminghamu jedinou českou sportovkyní. Finalistka olympijských her v Tokiu si v silné konkurenci poprvé v sezoně odzkouší svou formu v závodě na 1500 metrů. Jedním z vrcholů dne bude i hvězdně obsazený sprint žen na 100 metrů, ze kterého se ale na poslední chvíli odhlásila olympijská šampionka Elaine Thompsonová-Herahová. Přímý přenos hlavního programu v Birminghamu sledujte od 15:00 na ČT sport Plus.

Mílařka Kristiina Mäki
zdroj: ČTK autor: Petr Sznapka

Stříbrná olympijská medailistka Muirová poběží první patnáctistovku v sezoně. Na startu bude také zatím nejrychlejší žena této sezony Diribe Weltejiová z Etiopie nebo její krajanka Axumawit Embayeová, dvojnásobná halová vicemistryně světa. "Konkurence bude určitě velká, jak to na Diamantové lize bývá," poznamenala Mäki. Také ji čeká letošní venkovní premiéra na patnáctistovce. Česká rekordmanka by byla tentokrát spokojená s časem kolem 4:06. Jejím maximem v Diamantové lize je deváté místo ze závodu na jednu míli mítinku v Bruselu v září 2021.

V úspěch domácí favoritky budou britští fanoušci věřit také na osmistovce, kde se poprvé po odstoupení z halového mistrovství světa postaví na start stříbrná olympijská medailistka Keely Hodgkinsonová.

Na stovce bude chtít podporu domácího publika využít úřadující mistryně Evropy a vicemistryně světa Dina Asherová-Smithová. Původně se měla utkat se sprinterskou královnou posledních dvou olympiád Elaine Thompsonovou-Herahovou, ale Jamajčanka se na poslední chvíli odhlásila poté, co pocítila problémy v tréninku. Na startu ale budou její krajanka Shericka Jacksonová nebo bronzová olympijská medailistka Gabrielle Thomasová z USA, která minulý týden vyhrála v Dauhá dvoustovku.

Obě poslední olympijské vítězky se utkají v tyčkařském sektoru. Šampionka z Tokia Katie Nageotteová bude chtít nechat zapomenout na své poslední vystoupení v Diamantové lize, kdy loni ve finále v Curychu nečekaně brzy vypadla. Vedle vítězky OH 2016 a majitelky čtyř diamantových trofejí Katerini Stefanídiové z Řecka se utká také s americkou krajankou Sandi Morrisovou nebo domácí Holly Bradshawovou.

V dálce bude svou pozici hájit olympijská vítězka a úřadující mistryně světa Malaika Mihambová. Německá hvězda narazí na silnou Srbku Ivanu Vuletaovou, která sedmimetrovým skokem vyhrála v březnu halové mistrovství světa. Obě v Birminghamu zahájí venkovní sezonu.

V závodě na 400 metrů překážek bude pět finalistek olympijských her v Tokiu v čele s tehdy stříbrnou Dalilah Muhammadovou z USA, která držela světový rekord a vyhrála OH 2016. Jejími největšími konkurentkami by měly být čtvrtá žena olympijského závodu Janueve Russellová z Jamajky nebo Ukrajinky Anna Ryžykovová a Viktorija Tkačuková.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články